Optimismul a fost cuvantul de ordine la bursa, iar investitorii au facut abstractie de performantele financiare ale emitentilor Aprecierea preturilor de tranzactionare in ultimele 12 luni pentru companiile cotate a depasit net cresterea profitului si a cifrei de afaceri.
Vorbim in acest caz de ultimele 12 luni, interval ce include si corectiile din februarie-martie, moment in care multi incepatori s-au decis sa investeasca in actiuni. Au existat si cazuri in care companii care inregistrau un regres fata de rezultatele anilor anteriori au crescut la bursa (vezi Impact). SIF Banat-Crisana si Oltenia au avut o evolutie mult peste cresterea profitului net, la fel Antibiotice Iasi. In schimb actiunile Azomures par sa fie cel mai corect apreciate de investitori.
In acest moment, liberalizarea contului de capital e o certitudine, iar investorii nu prea mai au ce vesti pozitive sa speculeze.

Oricum, momentul 11 aprilie nu a rupt gura targului, scaderea accelerata a dobanzilor la termen si parghiile pe care BNR le are la indemana pentru descurajarea intrarilor speculative de amploare aducand liniste pe piata valutara. Evident, in lipsa unor fonduri din strainatate, speranta ca o pare din banii fierbinti se vor rataci si la bursa nu mai are obiect.

"Pe pietele dezvoltate de capital, rezultatele financiare sunt urmarite cu mare atentie, iar pretul actiunilor este strans legat de evolutia acestora. In Romania, avem inca o piata speculativa, multi investitor se ghideaza mai degraba dupa zvonuri si mai putin dupa analize fundamentate.", spune Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest.

Pe termen scurt insa (pana la 1 mai), bursa poate avea o evolutie pozitiva, caracterizata de o crestere a lichiditatii si de o apreciere moderata a pretului actiunilor. Si asta pentru ca aplicarea impozitului de 10% se va face mai nou asupra profitului rezultat din plasamentele in actiuni dupa 1 mai, iar portofoliile constituite inainte de aceasta data si lichidate ulterior vor beneficia tot de impozitul de 1%, indiferent cand se va produce acest fapt.

In schimb, perspectiva cresterii impozitului pe castigurile obtinute la bursa pana la 16% din 2006 si observatia ca actiunile romanesti sunt oricum comparabile cu cele listate la bursele din regiune (din perspectiva raportului pret/profit pe actiune si pret/valoare contabila) nu-i incurajeaza prea mult pe cei care vor dori sa faca plasamente in actiuni in lunile ce vin. Este posibil ca, in lipsa unor noi companii de anvergura care sa fie listate la bursa in perioada urmatoare, investitorii sa nu se mai inghesuie la bursa, iar cotatiile sa intre pe un trend de scadere, pe fondul apatiei cumparatorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri