Bursa Romana de Marfuri vrea sa sparga monopolul bursei de energie pentru ca piata este rigida si \"functioneaza pe aranjamente\", potrivit presedintelui Adunarii Generale a Actionarilor BRM, Constantin Bostina
Bursa Romana de Marfuri (BRM) vrea sa tranzactioneze in perioada imediat urmatoare petrol si produse petroliere, gaze naturale, dar si cereale, electricitate si creante comerciale, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele director general al BRM, Mircea Filipoiu. "Vrem tranzactionarea creantelor comerciale, a petrolului si produselor petroliere. Ne gandim si la gaze naturale, dar si la cereale", a spus Filipoiu, citat de NewsIn.

Oficialul BRM a anuntat ieri ca incepand din data de 22 februarie 2007 la bursa de marfuri se vor putea initia tranzactii cu energie electrica. De asemenea, Filipoiu a mai spus ca a obtinut acceptul Ministerului de Finante si al Ministerului Justitiei pentru a incepe si tranzactionarea creantelor comerciale, pe care le estimeaza la echivalentul a circa 20% din Produsul Intern Brut al Romaniei. ALRO Slatina, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica si Termoelectrica se numara printre companiile membre ale BRM.

Filipoiu a adaugat ca BRM a solicitat ministrului economiei, Varujan Vosganian, sa modifice ordinul 408/2006 prin care producatorii sunt obligati sa vanda energia disponibila prin platforma PCCB (piata centralizata a contractelor bilaterale), gestionata de OPCOM. "Noi i-am cerut ministrului sa includa langa OPCOM si BRM ca producatorii sa vina si la noi sa tranzactioneze electricitate. Ministrul ne-a raspuns ca analizeaza si ne va da un raspuns", a afirmat Filipoiu.

El a mai aratat ca, pana la finele acestei saptamani, BRM va trimite Consiliului Concurentei o contestatie a acestui ordin al ministrului, sustinand ca OPCOM, operatorul bursei de energie, monopolizeaza vanzarile de electricitate. Oficialul BRM a adaugat ca preturile de tranzactionare a electricitatii vor fi publice. Identitatea participantilor va fi publica numai in cazurile in care acestia vor fi de acord sa si-o dezvaluie.

Filipoiu a mai spus ca BRM va incepe astazi sa anunte toti producatorii si furnizorii de electricitate ca pot vinde si cumpara energie si prin intermediul Bursei de marfuri. in opinia sa, BRM functioneaza dupa legea burselor de marfuri, lucreaza pentru un interes public si nu trebuie sa se supuna nici autoritatii de reglementare in domeniul energiei si nici Guvernului.

Presedintele director general al Bursei Romane de Marfuri a explicat ca "pe legea veche a energiei, BRM poate face tranzactii cu electricitate, functionand in baza legii burselor de marfuri, iar pe legea noua a energiei, care intra in vigoare in 23 februarie, am solicitat o licentiere pentru piata contractelor bilaterale si pentru piata concurentiala din partea ANRE". El a mai aratat ca de la jumatatea lunii martie, participantii la piata organizata de BRM vor avea la dispozitie atat licitatii cu strigare, cat si o platforma electronica de tranzactionare. "Pentru moment, nu am cerut ANRE sa ne dea licenta si pentru piata pe ziua urmatoare. Analizam inca acest aspect", a subliniat Filipoiu.

Tinta BRM este ca prin intermediul sau sa se tranzactioneze circa 10-15% din consumul energetic al Romaniei si ulterior, sa devina bursa regionala de energie. "Peste 95% din contractele bilaterale care sunt acum s-au incheiat pe o piata fara lumina. Noi vrem sa le aducem in cadrul BRM", a mai declarat oficialul Bursei de marfuri. Acesta a adaugat ca tranzactiile, care se vor face la bursa sa, vor fi garantate, in principal, prin bilete la ordin si scrisori de garantie bancara.

BRM a primit in data de 29.01.2007 o scrisoare din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) prin care conducerea bursei era informata ca poate efectua tranzactii cu energie. De altfel, BRM a solicitat ANRE sa-i acorde licenta de bursa de energie in baza noii legi a energiei electrice, care va intra in vigoare in data de 23 februarie 2007. Potrivit BRM, noua lege a energiei electrice prevede ca efectuarea tranzactiilor cu energie dupa aceasta data se poate face doar de bursele care au licenta.

La inceputul lunii ianuarie, BRM si OPCOM au transmis la cateva zile distanta fiecare cate un comunicat de presa in care se criticau reciproc. BRM aprecia ca OPCOM nu poate fi numita "Bursa a Energiei" atata timp cat nu respecta conditiile prevazute de legislatia romana in vigoare si ca tranzactionarea energiei intr-un cadru stabilit prin acte administrative nu poate fi impusa beneficiarilor sistemului. Comunicatul BRM acuza OPCOM de ineficienta. in replica, un comunicat al OPCOM informa ca activitatea sa este integral reglementata de ANRE, in baza legislatiei secundare emise de aceasta, iar efectuarea tranzactiilor cu energie pe BRM ar scoate aceasta activitate de sub incidenta legii energiei electrice.

BRM anunta ca are acceptul autoritatilor pentru a incepe tranzactionarea creantelor
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri