Potrivit directorul general al institutiei de credit, Robert Rekkers, banca va investi in acest an 30 milioane euro in sistemul informatic si reteaua teritoriala, in situatia in care acest buget pentru investitii va fi acceptat in Adunarea Generala a Actionarilor care se va reuni in luna aprilie.

Cel mai important obiectiv al Bancii Transilvania pentru acest an ramane atingerea pragului de un milion de clienti activi. "Practic, cu un milion de clienti, persoane fizice si IMM-uri, vrem sa fim prima banca cu care acestia lucreaza, ceea ce englezii numesc household bank. La sfarsitul anului trecut, aveam 800.000 de clienti activi, din care circa 700.000 erau pe sectorul retail", a declarat Robert Rekkers.

Potrivit datelor furnizate de Rekkers, cea mai mare parte a creditelor acordate in 2006, respectiv 66%, au fost in moneda nationala. ôNoi nu am experimentat alte monede precum francul elvetian ori yenul si vom miza in continuarea pe leu in acordarea de crediteö, a precizat Rekkers.

Pe zona de corporate, portofoliul de credite a ajuns la 628 milioane euro, cu 9500 de clienti. ôAnul acesta ne asteptam la o crestere de 30-35% pentru creditele corporate fara ca numarul clientilor sa creasca semnificativö, ne-a declarat Robert Rekkers.

Creditele pe sectorul de retail au avut o pondere de 43% in totalul imprumuturilor acordate de Banca Transilvania, valoarea acestora fiind de 635 milioane euro. Potrivit datelor BT, cea mai mare parte, 61,38%, au constituit-o creditele imobiliare si ipotecare, urmate de cele de consum si de imprumuturile pe card.

Pe sectorul de Internet banking, banca a terminat anul trecut cu 20. 000 de clienti, iar pentru acest an estimeaza ca numarul acestora va ajunge la 70.000.

Investitiile bancii au totalizat anul trecut 93 milioane de lei, sumele fiind destinate deschiderii a 126 de unitati noi, precum si modernizarii unor sucursale si agentii.

Banca va investi 4,5 milioane euro pentru sistemul IT, comparativ cu 2,5-3 milioane euro in 2006. Cea mai mare parte a bugetului de investitii va fi utilizata pentru reteaua bancara. "Vrem sa deschidem inca 80-90 de unitati bancare in 2007. Vom face, de asemenea, investitii in modernizarea si relocarea unor unitati deja existente ale Bancii Transilvania", a adaugat Rekkers. Reteaua teritoriala urmeaza sa fie extinsa cu 80-90 unitati, de la 340 de locatii in prezent.

Banca s-a extins anul trecut cu 126 de unitati si se clasa, la finele anului trecut, pe locul patru dupa numarul unitatilor bancare, in urma Casei de Economii si Consemnatiuni, BRD-Groupe Societe Generale si Bancii Comerciale Romane.

Banca Transilvania, a cincea institutie financiara ca marime de pe piata romaneasca, detinea active in valoare de 8,08 miliarde lei (2,39 miliarde euro) la sfarsitul anului trecut si controla 4,69% din piata bancara. Banca a incheiat anul 2006 cu un profit net de 120,2 milioane lei, cu 21% mai mare fata de anul anterior.