Persoanele fizice care obtin castiguri pe piata de capital pot depune, incepand cu 15 februarie si pana pe 15 mai, declaratiile de regularizare a impozitului la castigul net, au declarat pentru NewsIn surse din Ministerul Finantelor.

Ministerul Finantelor va publica, la inceputul saptamanii viitoare, un ordin pentru depunerea declaratiilor pentru regularizarea impozitului de catre persoanele fizice, intre 15 februarie si 15 mai 2007. Ordinul clarifica, astfel, disensiunea aparuta intre brokerii si investitorii la bursa si Ministerul Finantelor.

Ordinul se adreseaza tuturor persoanelor care trebuie sa completeze declaratia de impozit si nu doar investitorilor pe piata de capital. Actul normativ va contine o rubrica dedicata castigurilor din titluri de valoare.

"Incepand cu 15 februarie si pana pe 15 mai se pot depune formularele de declaratie de venit. Cei care le vor depune cat mai repede vor primi si regularizarea mai repede, deci isi vor lua banii inapoi", au precizat sursele citate.

Ordinul ministrului finantelor aparut pe 3 ianuarie si contestat de reprezentantii pietei de capital ramane valabil si nu intra in contradictie cu prevederile noului ordin.

"Ordinul este in vigoare, nu a fost abrogat. Ministrul finantelor considera ca acel ordin este corect. Prin urmare, in perioada intre 25 ianuarie (data pana la care investitorii la bursa urmau sa depuna declaratia la castigul brut n.r.) si 15 februarie, cei care nu au depus declaratia vor plati penalitati de 0,01%, probabil de 100 mii lei vechi", au mai spus aceleasi surse.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declara, la sfarsitul saptamanii trecute, ca a discutat despre decalarea termenului de depunere a declaratiilor finale de impunere pe piata de capital, pentru 10 sau 15 februarie.

Nemultumirea investitorilor la bursa a fost generata de un ordin al ministrului finantelor, potrivit caruia, pana pe 25 ianuarie 2007, persoanele fizice care au obtinut castiguri anul trecut din titluri de valoare, pe care le-au dobandit si le-au vandut intr-un interval mai mic de 365 zile, sunt obligate sa le declare si sa plateasca un impozit de 16%. Finantele nu iau in calcul si pierderile, iar brokerii si investitorii sustin ca prin acest mecanism, statul impoziteaza un castig aparent.

Cea de-a doua etapa, de regularizare a impozitului, este pana pe 15 mai, cand se depune o alta declaratie (formularul 200) pentru intregul portofoliu de actiuni, indiferent daca pentru acestea s-a obtinut castig sau nu. Titlurile din portofoliu sunt impozitate cu doua cote, 1% si 16%, in functie de perioada de detinere. Actiunile pastrate mai mult de 365 de zile sunt impuse cu 1%, iar restul actiunilor cu 16%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri