Boardul bancii centrale a decis sa coboare rata anuala a dobanzii sale cheie, pe care o plateste bancilor la depozitele cu scadenta la o luna, de la 8,75% pana la 8,00%, inseland asteptarile analistilor care estimau, cel mult o scadere cu 0,5% si o eventuala reducere a rezervelor obligatorii

Simultan cu decizia de a cobari ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,75% pe an la 8,0%, banca centrala a anuntat ca va exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata un control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare si, va mentine nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, considerat de bancheri excesiv de mare.

"Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a analizat evolutiile ansamblului indicatorilor macroeconomici, ale pietelor financiare interne si internationale, precum si perspectivele acestora in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", se arata in comunicatul bancii centrale.

"Datele statistice atesta continuarea procesului de dezinflatie si atingerea obiectivului propus pentru anul 2006; rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 4,87% in luna decembrie, plasandu-se sub tinta de 5%. Realizarea acestei performante s-a datorat politicilor monetare si fiscale restrictive, coroborate cu deflatia preturilor volatile ale produselor alimentare, temperarea dinamicii preturilor administrate si aprecierea leului fata de euro", spune banca centrala.

"Cele mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici releva mentinerea ratei inalte a cresterii economice si a productivitatii pe fondul expansiunii investitiilor si consumului, factori care au contribuit pe de alta parte la majorarea deficitului de cont curent", arata comunicatul bancii centrale.

"In acelasi timp, cresterea marjei reale a ratei dobanzii de politica monetara si aprecierea mai rapida decat cea anticipata a leului - inclusiv ca efect al amplificarii intrarilor de capital ca urmare a unei perceptii favorabile a investitorilor internationali asupra pietelor emergente precum si in contextul dobandirii de catre Romania a calitatii de membru al Uniunii Europene - au determinat accentuarea restrictivitatii conditiilor monetare de ansamblu", se arata in comunicat.

Situatia din ultimele luni de pe pietele monetara si valutara releva niveluri ale lichiditatilor si ale ratelor dobanzilor care au indus o intarire rapida a monedei nationale, aceasta contribuind semnificativ la temperarea cresterii preturilor agregate. Nivelurile de dobanda de pe piata monetara se situeaza constant sub rata dobanzii de politica monetara de pana in prezent, ceea ce impune adoptarea de masuri pentru intarirea rolului de semnal al acesteia din urma, spune banca centrala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri