Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspândirii virusului COVID - 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

De asemenea, Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

"Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a revizuit perspectiva de ţară de la stabilă la negativă, pe fondul influentelor răspândirii virusului COVID - 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare. În evaluarea realizată, agenţia de rating recunoaşte atât eforturile de consolidare fiscală ale actualului guvern, cât şi măsurile întreprinse pentru a răspunde crizei sanitare şi socio-economice declanşate de virusul SARS-CoV-2", se arată în comunicatul transmis sâmbătă de MFP.

Potrivit sursei citate, agenţia a apreciat că se impune revizuirea perspectivei de ţară din cauza managementului fiscal deficitar din anii trecuţi.

"În perioada următoare Ministerului Finanţelor Publice se va concentra pe implementarea măsurilor fiscal-bugetare destinate combaterii efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 si pe măsurile care sunt absolut necesare pentru relansarea economică a României", precizează Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementării unei consolidării fiscal-bugetare după criza declanşată de COVID-19, precum şi îmbunătăţirea susţinută a nivelului datoriei externe.

Analiştii de la Fitch se aşteaptă ca deficitul guvernamental al României să urce la 8% din PIB în 2020, ca urmare a unei aşteptate scăderi a veniturilor, în condiţiile în care majoritatea sectoarelor economice suferă o majorare a cheltuielilor. În plus, majorarea deficitului reflectă şi o poziţie slabă de pornire deoarece România nu a profitat de condiţiile macroeconomice favorabile din ultimii ani pentru a-şi îmbunătăţi deficitul de bază şi cel structural, în 2019 deficitul guvernamental ajungând la 4,6% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE, subliniază analiştii.

Fitch se aşteaptă ca deficitul să se reducă la 4,2% din PIB în 2021, graţie în parte şi revenirii activităţii economice. "Prognoza noastră se bazează pe presupunerea că guvernul va ţine sub control cheltuielile non-discreţionare, în particular prin reducerea sau anularea majorării pensiilor cu 40% în luna septembrie. Cu toate acestea, contextul politic complicat ar putea afecta aceste planuri şi ar putea duce la o deteriorare mai prelungită a indicatorilor financiari. Pe ansamblu, în pofida eforturilor actualei administraţii pentru a îmbunătăţi managementul fiscal, istoricul slab al României în ceea ce priveşte consolidarea fiscală agravează riscurile în scădere asupra ratingului", avertizează Fitch.

În ceea ce priveşte datoria publică a României, prognozele Fitch arată că aceasta va creşte până la 45% din PIB în 2020 de la 35,2% din PIB în 2019. "Chiar dacă este vorba de un nivel sub media de 50% înregistrată în cazul ţărilor care beneficiază de un rating 'BBB', ar fi totuşi cel mai ridicat nivel de după 1995", susţine agenţia de rating.

Pe termen mediu, Fitch se aşteaptă ca economia României să se contracte cu 5,9% în 2020, după un avans de 4,1% în 2019. Chiar dacă România este mai puţin dependentă, comparativ cu alte ţări din regiune, pe sectorul serviciilor afectate de COVID-19 (de exemplu: turism sau transport), Fitch se aşteaptă la o contracţie semnificativă a consumului, investiţiilor şi exporturilor pe fondul prăbuşirii cererii globale, iar activitatea economică domestică suferă de pe urma măsurilor de carantină.

De asemenea, potrivit Fitch, rata şomajului ar urma să urce la 8% în 2020, de la un minim istoric de 3,9% în 2019, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată vreodată într-un singur an.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri