În primă fază, economia României nu a fost lovită atât de puternic de pandemia de COVID-19, așa cum s-a întâmplat cu economiile altor tări din Uniunea Europeană. Adrian Codirlașu, președintele CFA România și speaker în cadrul evenimentului Financial Forum la care te poți înscrie gratuit AICI, a vorbit în cadrul unui interviu acordat wall-street.ro despre posibilitatea unei reveniri rapide a economiei și rolul nostru în acest proces.

Economia României a înregistrat o creștere de 2,7% în primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor prezentate de către Institutul Național de Statistică. De cealaltă parte, Franța a înregistrat o scădere a economiei de 5,8% în primul trimestru, Spania de 5,2%, iar Germania de 2,2%.

Adrian Codirlașu este unul dintre speakerii evenimentului Wall-street Financial Forum, organizat pe 26 mai. Înscrie-te gratuit AICI pentru a afla mai multe despre starea economiei și programul IMM Invest de la președintele CFA România și următorii speakeri:

  • Dumitru Nancu - Director FNGCIMM
  • Sebastian Burduja - Secretar de Stat în cadrul Ministerului de Finanțe
  • Bogdan Neacșu - Director General CEC Bank
  • Dragoș Manolescu - Director General Adjunct OTP Asset Management
  • Codruț Nicolau - Director General adjunct Patria Bank

”Dacă ne uităm la alte tări din Uniunea Europeană, sunt cifre negative în trimestrul I. La noi încă s-a menținut economia pe creștere, ceea ce este o premiză bună. În trimestrul 2 va fi o scădere, probabil una mare, însă de la trimestrul 3 incolo depindem de cum evoluează criza medicală. Dacă se găsește un vaccin sau un tratament eficient și accesibil, părerea mea este că ne vom reveni rapid, nu numai noi, ci economia globală, mai ales la cât stimul a fost introdus în economie”, precizează Adrian Codirlașu pentru wall-street.ro.

Citește și De ce se mișcă "greoi” IMM Invest: explicații oferite de voci din piață

Președintele CFA plasează România într-un scenariu pozitiv, comparativ cu alte state din UE mult mai dezvoltate unde numărul de decese la milionul de locuitori este mai mare.

”Luând măsuri mai din timp, nu am fost loviți la fel de puternic ca alte țări din Uniunea Europeană, ceea ce pune bazele unei premize bune pentru revenirea viitoare. În cazul în care eram loviți puternic, acest lucru se vedea și în încrederea în economie, dar fiind mai puțini afectați, încrederea în economie rămâne, deci consumatorul e dispus să cheltuie”, adaugă Codirlașu.

Pe data de 19 mai, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României a ajuns la 17.191, după înregistrarea a 155 de noi cazuri în decurs de 24 de ore. Bilanțul deceselor se situa la această dată la 1.126, iar de la începutul epidemiei 10.166 de români au fost declarați vindecați.

Spațiul fiscal redus, principalul ”handicap” cu care am intrat în această criză

Codirlașu pune în balanță și ”moștenirea grea” cu care am intrat în această grijă, respectiv spațiul fiscal extrem de mic, pe care îl numește ”principalul handicap al nostru”.

”În ultimii trei an am avut politici fiscale extrem de prociclice care au creat deficite mari. Problema este că exact când ne trebuie bani pentru a lupta și cu criza medicală și să încurajăm economic, nu ii avem. Comparativ, Germania a intrat în criză cu un excedent bugetar de 1,5% din PIB și poate lupta mult mai bine cu această criza, se vede și în programul agresiv de revenire a economiei pe care îl au. Noi avem acest handicap din păcate, însă ce ne ajută este faptul că am avut o criză mai puțin severă, ceea ce crează o premiză de revenire ulterioară”, adaugă Codirlașu.

*Politicile prociclice sunt acele politici care acționează în sensul amplificării a amplitudinii fluctuațiilor ciclului de afaceri.

Comisia Europeană a publicat la începutul lunii mai estimările privind evoluția economiei tării noastre pentru 2020, așteptându-se la o cădere cu 6% a PIB-ului și un deficit bugetar de 9,2%. Estimărilor analiștilor CFA României estimează scăderea economică undeva în jurul a 5%, însă depinde foarte mult și de datele din trimestrul 2.

Adrian Codirlașu este unul dintre speakerii evenimentului Wall-street Financial Forum, organizat pe 26 mai. Înscrie-te gratuit AICI pentru a afla mai multe despre starea economiei și programul IMM Invest.

”Dacă se termină criza medicală, economia își va reveni rapid, dar depindem de un factor care nu este economic. Revenire în V este posibilă dacă se menține trendul actual de infectări, dar dacă o luăm de la început cu starea de urgență, nu vom avea un asemenea parcurs. Depinde de noi cât de mult respectăm regulile de distanțarea socială ca să nu răspândim virusul”, explică Codirlașu.

Asociația CFA Romania are peste 240 de membri, majoritatea deținători ai titlului de Chartered Financial Analyst sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu. Profesioniștii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucrează pentru instituții de reglementare, institutii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant sau companii care activeaza in diverse sectoare economice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri