Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a prelungit, pentru doua saptamani, blocarea de la tranzactionare a unui pachet de de 3,2 miliarde de actiuni emise de Oltchim, deoarece o instanta a anulat majorarea capitalului cu aceste actiuni, a informat compania.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis oprirea de la tranzactionare a unui pachet de 3,2 miliarde de actiuni emise de Oltchim, timp de doua saptamani incepand cu13 februarie 2007, a anuntat un comunicat transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti, potrivit NewsIn.

Tribunalul din Valcea a decis sa anuleze majorarea de capital cu 3,2 miliarde de actiuni prin conversia in actiuni a creantelor pe care societatea le avea catre stat, judecand o contestatie a actionarilor minoritari. Decizia nu a fost inregistrata la Oficiul Registrului Comertului Valcea, CNVM sau institutiile pietei de capital, se mentionaza in comunicatul transmis de companie.

Actionarii Oltchim au decis, in noiembrie 2003, majorarea capitalului social al companiei prin conversia in actiuni a unei creante in valoare de 95,2 milioane dolari. Operatiunea a fost contestata de actionarii minoritari in instanta. Hotararea de anulare a deciziei de majorare a capitalului a fost data de Tribunalul Valcea in noiembrie 2005, dar a devenit definitiva si irevocabila un an mai tarziu.

Producatorul de ingrasaminte chimice Oltchim Ramnicu Valcea a obtinut un profit net de 7,966 milioane lei (2,26 milioane euro) in primele noua luni din 2006, in scadere cu 58,35% fata de acelasi interval din 2005. Profitul net pe primele trei trimestre din 2005 a fost de 19,129 milioane lei (5,4 milioane euro), potrivit datelor publicate de Bursa de Valori Bucuresti.

Cifra de afaceri realizata pe primele noua luni ale anului a depasit 1,289 miliarde lei (peste 366 milioane euro), in crestere cu 22,5% fata de aceeasi perioada din 2005, cand a fost de 1,052 miliarde lei (298 milioane euro). Oltchim isi propune realizarea unui profit brut de 43,5 milioane lei pentru intregul an 2006, pentru venituri de 1,82 miliarde lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de actionari pentru anul in curs.