Bursa Romana de Marfuri (BRM) va incheia numai contracte bilaterale si nu va avea o piata pentru ziua urmatoare, pentru ca "de reglajul fin al sistemului" se va ocupa tot OPCOM, a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian.

"Bursa de energie are o piata de echilibrare, o piata pentru ziua urmatoare si piata contractelor bilaterale. O platforma bursiera cum este cea a OPCOM a necesitat finantari de zece milioane de euro", a spus ministrul, citat de NewsIn. In opinia lui Vosganian, doar OPCOM, operatorul pietei de energie, reprezinta o bursa de energie in adevarul sens al cuvantului si ca atare pe scheletul sau se va dezvolta viitoarea bursa regionala de energie cu sediul la Bucuresti.

Oficialul Ministerului Economiei si Comertului a subliniat ca BRM va putea face doar tranzactii cu energie prin contracte bilaterale, iar de echilibrarea sistemului se va ocupa tot OPCOM, prin piata pentru ziua urmatoare.

BRM este pregatita ca, pe 22 februarie, sa efectueze prima tranzactie cu energie prin licitatie cu strigare, declara, saptamana trecuta, presedintele BRM, Mircea Filipoiu. potrivit acestuia, BRM a primit in data de 29.01.2007 o scrisoare din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) prin care conducerea bursei era informata ca poate efectua tranzactii cu energie prin contracte bilaterale.

La inceputul lunii ianuarie, BRM si OPCOM au transmis la cateva zile distanta fiecare cate un comunicat de presa in care se criticau reciproc. BRM aprecia ca OPCOM nu poate fi numita "Bursa a Energiei" atata timp cat nu respecta conditiile prevazute de legislatia romana in vigoare si ca tranzactionarea energiei intr-un cadru stabilit prin acte administrative nu poate fi impusa beneficiarilor sistemului.

Comunicatul BRM acuza OPCOM de ineficienta. in replica, un comunicat al OPCOM informa ca activitatea sa este integral reglementata de ANRE, in baza legislatiei secundare emise de aceasta, iar efectuarea tranzactiilor cu energie pe BRM ar scoate aceasta activitate de sub incidenta legii energiei electrice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri