Leul e mai tare decat a estimat banca centrala, aprecierea sa a sustinut temperarea inflatiei, dar banca centrale sesizeaza ca intarirea monedei nationale ascunde un exces de cerere, pe termen scurt, a declarat, citat de NewsIn, guvernatorul Mugur Isarescu, la conferinta trimestriala despre tintirea inflatie.

"Avem o alta realitatea in Romania lui februarie 2007 si trebuie sa tinem cont de ea. Suntem in Uniunea Europeana si avem un leu total convertibil care se dovedeste atractiv, deci e un activ. Am scos leul pe piata si acum suportam consecintele", a spus Isarescu.

Guvernatorul a mai remarcat ca banca centrala nu a mai intervenit in piata valutara de un an si jumatate si ca ingrijorarea principala privind evolutia monedei nationale sunt investitiile pe termen scurt, care sustin aprecierea leului si sunt dificil de masurat.

Fluxurile de capital catre Romania in 2006 au fost de noua-zece miliarde de euro, estimeaza Isarescu, insa nu exista o prognoza clara care sa distinga intre plasamentele speculative si investitiile pe termen lung.

Investitiile straine directe, fondurile de dezvoltare, investitiile publice, in general investitiile pe termen lung nu sunt o problema pentru banca centrala, deoarece, spune Isarescu, creeaza crestere economica durabila, duc la cresterea productivitatii muncii".

Pe termen scurt insa, chiar si acestea creeaza un exces de cerere "de care suntem constienti", a spus Isarescu, adaugand ca acest mesaj este adresat si pietelor internationale.

Miscarile cursului trebuie sa fie credibile, spune Isarescu, tocmai pentru a ajuta dezinflatia. "Importatorii nu scad preturile daca nu sunt siguri ca leul isi va mentime cursul", spune guvernatorul bancii centrale. "Avem riscuri asociate corectiei cam mari", mai spune Isarescu.