Cu cateva zile inaintea intrarii in vigoare, la 1 mai, a noului regim de impozitare a castigurilor din tranzactiile bursiere, nimeni nu stie exact care este baza de calcul a cotelor de taxare.

Societatile de brokeraj, care trebuie sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitele, sunt ingrijorate pentru ca nu exista norme de aplicare a legii, iar baza de calcul este aproape imposibil de stabilit, actiunile fiind dematerializate si ne-numerotate.

BALBAIELI.

Necazurile vin din balbaielile oficiale. Conform Ordonantei de urgenta nr. 24/2005, castigurile vor fi taxate cu 10% daca provin din vanzarea unor actiuni cumparate cu mai putin de un an in urma si cu 1% daca acestea sunt detinute peste 365 de zile.

Ulterior, dupa protestele comunitatii pietei de capital, senatorii din Comisia de buget-finante l-au convins pe ministrul Finantelor ca, prin modificarea prin lege a ordonantei, taxa sa ramana 1% pentru actiunile cumparate inainte de 1 mai, cota de 10% sa se aplice numai actiunilor achizitionate dupa 1 mai si vandute in mai putin de un an.

"Ramane oricum o mare problema felul in care se numara cele 365 de zile de detinere minima a actiunilor", a spus Nicolae Done, tax partner la KPMG, invitat, la recenta Conventie anuala a Brokerilor din Romania. Reprezentantii Ministerului de Finante au fost absenti.

IPOTEZE.

Pentru calcul ar trebui sa se cunoasca exact data si pretul achizitiei fiecarei actiuni. Dar actiunile se cumpara si se vand in pachete diferite. Dintre variantele de calcul, brokerii par a o prefera pe cea a unui pret mediu ponderat de achizitie a intregului pachet de anumite actiuni, care sa fie scazut din cel al vanzarii unui anumit pachet de actiuni, vanzarea facandu-se dupa regula "se vinde mai intai ce e mai vechi". In aceste zile, asociatia brokerilor (ANSVM) urma sa discute cu Ministerul Finantelor varianta cea mai potrivita.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Traficul si scolile: "Back to school"? Mai degraba "back in the car"