Companiile care se vor ocupa cu marketingul fondurilor de pensii administrate privat vor avea ca obiect de activitate exclusiv marketingul fondului de pensii privat, iar capitalul social minim al agentului trebuie sa fie de 25.000 lei, potrivit unui proiect de norma al arbitrului pensiilor private.

Arbitrul pensiilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a transmis o noua norma spre dezbatere legata de marketingul fondurilor de pensii private, a anuntat, vineri, institutia. Marketingul fondului de pensii administrat privat - activitate condusa de catre administrator in vederea atragerii de participanti la un fond de pensii administrat privat - se va desfasura numai prin intermediul unui agent de marketing autorizat sau avizat de catre CSSPP, precizeaza un comunicat al institutiei, potrivit NewsIn.

Agentii de marketing persoane fizice pot fi agenti de asigurare, in brokeraj, subagenti si vor fi obligati sa desfasoare activitatea de marketing numai pentru un singur administrator sau pentru un singur agent de marketing persoana juridica. Agentii de marketing persoane juridice pot fi societatile comerciale constituite si autorizate de Comisie, avand ca obiect de activitate numai marketingul fondului de pensii administrat privat sau societatile comerciale constituite si autorizate conform legilor speciale de Banca Nationala a Romaniei, de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sau de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si care sunt avizate de CSSPP pentru activitatea de marketing a fondurilor de pensii administrate privat.

Un agent de marketing pentru pensiile private va primi o autorizatie sau, dupa caz, aviz CSSPP, si va fi inscris in registrul agentilor de marketing. Denumirea agentului trebuie sa includa in mod obligatoriu sintagma "agent de marketing pentru fonduri pensii administrate privat". In plus, un agent de marketing nu poate fi afiliat vreunui administrator de fonduri de pensii private.

Avizarea persoanelor fizice ca agenti de marketing presupune sa nu aiba interdictia de a exercita profesii in domeniul economic, al pietei de capital, al asigurarilor, bancar sau juridic. Agentul va trebui sa fie absolvent al cursului de agent de marketing pentru fondurile de pensii administrate privat, organizat de CSSPP.

CSSPP va putea retrage autorizatia/avizul agentului daca va constata neindeplinirea sau incalcarea conditiilor impuse de proiectul actului normativ, mmentioneaza comunicatul Comisiei.