Inundațiile reprezintă, de cele mai multe ori, un test al capacității de răspuns al unei comunități, în contextul în care acestea sunt însoțite mereu de efecte negative, atât din punct de vedere economic, dar și social și ecologic. Iată ce trebuie să faci în vederea obținerii despăgubirilor aferente daunelor înregistrate dacă ai o poliță de asigurare, obligatorie sau facultativă, pentru locuință.

În ultimele săptămâni s-au produs daune semnificative gospodăriilor românilor, ca urmare a inundațiilor produse în toată țara. Printre cauzele care amplifică efectele dezastruoase ale inundațiilor sunt: despăduririle, gradul mare de urbanizare, amplasarea de locuințe în zone inundabile, sedimentele care se depun pe albiile râurilor, dar și schimbările climatice din ultimii ani.

Asigurările obligatorii și facultative de locuințe pot veni în sprijinul tuturor celor afectați de calamități naturale, inclusiv de inundații. În prezent, în România există două tipuri de asigurări pentru locuințe care acoperă inundațiile (încadrate ca dezastru natural): polița obligatorie pentru locuință, reglementată prin Legea nr. 260/2008, și polițele facultative pentru locuințe.

Înainte de a discuta despre asigurări, în primul rând, în cazul producerii inundației, trebuie să:

  • respecți recomandările transmise de către autorități;
  • dacă este necesară evacuarea, deplasează-te imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de către autorități;
  • întrerupe instalațiile de alimentare cu energie electrică, apă și gaze.

Ce faci dacă ești beneficiar al unei asigurări obligatorii a locuinței (PAD)

În România, asigurările obligatorii de locuințe sunt încheiate de PAID - Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, prin intermediul societăților de asigurare care emit polița PAD. Primul pas este să discuți cu un reprezentant al societății la care ai încheiat un contract de asigurare obligatorie a locuinței. Poți lua legătura și cu un reprezentant PAID (021 9930).

În cazul în care locuința a fost inundată, poți urma acești pași:

1. Anunță autoritățile competențe cu privire la calamitatea cu care vă confruntați:

  • Unitatea județeană a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU);
  • Primăria localității unde se află locuința asigurată, prin Serviciul Voluntar de Situații de Urgență / Comitetul Local pentru Situații de Urgență

2. Ia măsurile necesare pentru limitarea pagubei și prevenirea degradărilor ulterioare - încearca să scoți apa din spațiile inundate și să consolidezi zonele prin care se produce inundația, prin așezarea de saci de nisip care pot opri apa.

3. Ia legătura cu asigurătorul emitent al poliței PAD - poți anunța producerea inundației în termen de cel mult 60 de zile de la dată producerii, pentru avizarea daunei și întocmirea dosarului în urma căruia vei putea fi despăgubit.

De ce acte ai nevoie pentru completarea dosarului de daună?

În primul rând, ai nevoie de avizarea daunei și de documentele emise de autoritățile competențe, din care să reiasă cauzele și împrejurările producerii sau apariției inundației - Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU), Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) / Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) din cadrul Primăriei.

În plus, vei avea de nevoie de:

  • actul dumneavoastră de identitate (copie);
  • actul de proprietate al locuinței asigurate (copie) - poate fi un contract de vânzare-cumpărare, contract de donație, certificat de moștenitor, autorizație de construcție împreună cu procesul verbal de recepție finală a lucrării, proces verbal de adjudecare a bunului imobil în urmă unei licitații, alte titluri de proprietate prevăzute de lege.

În urma constatării, inspectorii de daună pot solicita acte suplimentare, în funcție de specificul situației.

Care este valoarea despăgubirii la care mă pot aștepta?

Conform contractului de asigurare, suma asigurată pe polițele obligatorii PAD este de 20.000 de euro sau de 10.000 de euro, în funcție de tipul construcției. Astfel, există două tipuri de locuințe - tip A, respectiv tip B. Suma asigurată este menționată în polița PAD. Aceasta reprezintă valoarea maximă a despăgubirii pe care o poți primi pentru daunele înregistrate.

Cum poți beneficia de despăgubiri aferente poliței facultative de asigurare a locuinței?

Trebuie să iei legătura cu asigurătorul tău pentru a stabili detaliile referitoare la daunele produse, conform celor menționate în contractul de asigurare. Este important de reținut că polița obligatorie de asigurare a locuinței (PAD) te poate despăgubi cu până la 10.000, respectiv 20.000 de euro, în funcție de tipul locuinței, iar eventualele despăgubiri suplimentare pot fi acoperite de polița facultativă, dacă ai încheiată o astfel de asigurare. Polița de asigurare facultativă se poate emite doar în baza dovezii existenței poliței obligatorii PAD.

Dacă dispui de o asigurare facultativă, consulta termenii contractului de asigurare pentru a verifica tipurile de bunuri asigurate și ia legătura cu asigurătorul. Polița de asigurare facultativă pentru locuință poate acoperi daune ale clădirii sau construcției în sine, ale instalațiilor sau anexelor acesteia sau chiar ale bunurilor din interiorul locuinței, în funcție de tipul de contract încheiat.

În cazul în care ați încheiat doar o poliță obligatorie a locuinței, nu și una facultativă, bunurile tale nu sunt acoperite de această poliță, fiind asigurate doar construcțiile cu destinația de locuință, conform legii în vigoare.

Sursa foto: gualtiero boffi / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri