"Sunt foarte surprins ca o companie de utilitati isi creste afacerea de 3,5 ori de la un an la altul, chiar daca scoatem din calcul efectul acelui eveniment singular, care este reevaluarea datoriilor in valuta, care i-a adus un profit de circa 70 de milioane de lei", a spus Iulian Panait.

Panait eset de parere ca si fara a pune la socoteala acel profit de 70 de milioane de lei "cresterea a fost de doua ori si ceva fata de naul precedent" si considera ca acest lucru este unul "total neobijnuit pentru o companie de utilitati".

Iulian Panait a spus ca in piata informatia s-a reflectat imediat in pret si putini sunt cei care s-au asteptat la o astfel de evolutie pentru ca "desi trendul era usor ascendent in ultima perioada de timp si se inscria intr-o evolutie normala de bursa, cu cateva zile inainte de raportare chiar au avut loc corectii pe actiunea Transelectrica" si nici macar investitorii nu estimau "o evolutie atat de buna a profitului".

Transelectrica a afisat, pentru anul 2006, un profit de 280,76 milioane lei (83 milioane euro), de 3,4 ori mai mare decat cel din 2005, si o cifra de afaceri de 1,66 miliarde lei (725 milioane euro), in crestere cu 43% fata de anul precedent, potrivit raportarilor transmise catre Bursa de Valori.

"Rezultatele foarte bune obtinute de companie se datoreaza pe de o parte muncii foarte bune depuse, reducerea cheltuielilor, iar pe de alta parte de influentele externe favorabile. O pondere importata in profitul brut pe 2006 au avut-o rezultatele financiare crare au fost influentate de diferentele de curs valutar ceea ce a dat un plus de 72 milioane lei", a explicat potrivit NewsIn Razvan Purdila, director in cadrul companiei.

Compania si-a depasit estimarile facute in luna octombrie cand Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica preconiza, pentru sfarsitul anului 2006, un profit brut neconsolidat de 200 milioane lei si o cifra de afaceri de 2,38 miliarde lei.