Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au înregistrat creșteri importante față de aceeași perioadă a anului trecut, atât în lei cât și în valută, conform datelor publicate de către Banca Națională a României pentru luna mai a acestui an.

Depozitele în lei ale românilor au ajuns în luna mai a acestui an la 139 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 0,8% față de luna trecută și de 13% față de aceeași perioada a anului anterior. În ceea ce privește depozitele în valută, românii aveau la finalul lunii mai 99,4 miliarde de lei, creștere cu 0,5% față de luna anterioară și 18,4% față de acceași perioadă a anului trecut.

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 3,5 la sută (până la 106,7 miliarde de lei) față de luna precedentă și cu 8,6 la sută faţă de luna mai a anului trecut.

Depozitele în valută ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, au înregistrat o scădere de 0,2 la sută (-0,3 la sută în termeni reali) faţă de luna aprilie 2020 (exprimate în euro, acestea s-au diminuat cu 0,3 la sută). Comparativ cu mai 2019, acest indicator, exprimat în lei, s-a majorat cu 22,7 la sută (dacă este exprimat în euro, creșterea a fost de 20,3 la sută).

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a scăzut în luna mai 2020 cu 0,7 la sută (-0,8 la sută în termeni reali) faţă de luna aprilie 2020, până la nivelul de 269,1 miliarde de lei. Creditul în lei, cu o pondere de 67,3 la sută în totalul creditului neguvernamental, s-a diminuat cu 0,4 la sută (-0,5 la sută în termeni reali), iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 32,7 la sută în totalul creditului neguvernamental, a scăzut cu 1,4 la sută (evoluția este similară și când indicatorul este exprimat în euro).

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 4,5 sută (2,2 la sută în termeni reali), pe seama creșterii cu 6,2 la sută a componentei în lei (3,8 la sută în termeni reali) şi cu 1,2 la sută a componentei în valută exprimată în lei (scădere de 0,7 la sută dacă indicatorul este exprimat în euro).

Sursa foto: Nattakorn_Maneerat / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri