Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea investi 50 milioane euro in fondul de investitii Global Finance South Eastern Europe Fund, care va avea o marime maxima de 350 milioane euro si va face plasamente si in Romania
Fondul va fi de tipul "private equity" si va face investitii de capital in companii inchise private. "Fondul va face plasamente cu obiectivul de a acorda investitorilor randamente semnificative pe termen lung prin investitii private, negociate direct in companii ce opereaza mai ales in Europa de Sud-Est", se spune in schita de proiect BERD, conform NewsIn. Potrivit informatiilor publicate pe portalul administratorului, Global Finance, fondul va achizitiona pachete de control sau va prelua integral companii din Grecia, Bulgaria si Romania. Conducerea institutiei internationale va evalua participarea la fondul de investitii pe 20 martie.

Global Finance doreste sa devina un grup de investitii pan-balcanic, consolidand investitiile din diferite tari sub un singur fond. BERD se mai asteapta ca fondul sa demonstreze ca zona este capabila de randamente bune. "Ne asteptam ca managerul fondului sa adopte o abordare directa, sa detina pozitii in consiliile de administratie ale companiilor din portofoliu si sa transfere expertiza tehnica companiilor din portofoliu", se mai spune in schita BERD.

Global Finance South Eastern Europe Fund L.P. (SEEF) este un fond gestionat compania greceasca Global Finance. Global Finance a investit in Romania si Bulgaria din 1994. Compania detine, pe langa biroul principal din Atena, reprezentante si in Romania si Bulgaria.

Strangerea de fonduri pentru SEEF a inceput in martie si este al saptelea fond creat de Global Finance pentru aceasta regiune din 1991. Fondul a acumulat initial 197 milioane euro, iar administratorul fondului se asteapta sa stranga mai mult de 300 milioane euro in urmatoarele etape ale dezvoltarii sale. "SEEF va tinti, in mod deosebit, investitii in pachete de control ale companiilor cu potential neutilizat si va mai aborda o expansiune regionala, cautand companii dinamice si potential mare de crestere, care au strategii de dezvoltare regionala sau alte planuri extraordinare de crestere", se spune pe site-ul Global Finance.

Global Finance a facut plasamente, prin alte fonduri, in companiile Chipita Romania, la care a vandut participatia in 2005, Axxon Romania, la care Global Finance a vandut detinerea in 2000, Delta Romania, din care a iesit in 2006, Neoset Balkans - 2004, Orange Romania - 2005, Romcolor - 2000, Sicomed - 2005. Companiile romanesti la care Global Finance inca mai are detineri sunt La Fourmi, Titan-Moara Loulis si TotalSoft.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri