Rezultatele financiare publicate saptamana trecuta de majoritatea companiilor listate au urcat valoarea schimburilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si au mentinut tendita de scumpire a actiunilor, descrisa de un nou record al indicelui composit BET-C, care a crescut cu 11,5% de la inceputul anului
Rezultatele financiare au crescut lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti
"Publicarea rezultatelor financiare preliminate a readus investitorii la bursa, media zilnica a schimburilor urcand la 51,4 milioane lei" a afirmat, citat de NewsIn, Mihai Piscan, broker la Intercapital Invest.

Valoare de piata a companiilor listate, descrisa de capitalizarea bursiera, a scazut cu 0,57% fata de saptamana anterioara, de la 79,86 miliarde lei pana la 79,864 miliarde lei, la sfarsitul sedintei din 16 februarie.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a depreciat cu 1,29%, de la 8.967,68 puncte, in sedinta din 9 februarie, pana la 8.852,14 puncte.

Indicele BET-Compozit a crescut cu 0,19%, de la 5.580,26 puncte pana la 5.590.74 puncte, la sfarsitul ultimei sedinte a saptamanii. In debutul saptamanii, indicele compozit al Bursei a atins un nou maxim istoric la 5.604.03 puncte, echivalent cu o crestere de 11,52% de la inceputul anului 2007, potrivit analistilor de la KTD Invest.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia celor mai tranzactionate opt companii listate (BRD SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, SNP Petrom, Impact, Banca Comerciala Carpatica, Antibiotice si Flamingo International), a crescut cu 0,11%, de la 19.791,78 puncte, pana la 19.814,77 puncte.

Indicele BET-FI a scazut in aceasta saptamana cu 2,31%, de la 64.646,46 puncte in sedinta din 9 februarie, pana la 63.152,68 de puncte la sfarsitul sedintei din 16 februarie.

Valoarea tranzactiilor realizate cu actiuni emise de Societatile de Investitii Financiare (SIF) a fost de 148,6 milioane lei (43,96 milioane euro), in crestere cu 97,3% fata de saptamana anteriara si au reprezentat 57,7% din rulajul total al bursei.

"Societatile de investitii financiare au revenit in atentia investitorilor, ocupand primele patru locuri in topul lichiditatii ina cesta saptamana. Interesul jucatorilo in piata se manifesta in special fata de SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania, emitenti care anul trecut au inserat pe ordinea de zi a adunarii generale distribuirea de actiuni gratuite", apreciaza analistii de la KTD Invest. Titlurile SIF 1 Banat-Crisana au fost tranzactionate pe platforma schimburilor speciale a BVB. Tranzactia cu SIF 1 au insumat aproxmativ 1% din capitalul social al societatii si a fost incheiata la pretul de 3,15 lei pe titlu. Valoarea totala a fost de 17,2 milioane lei.

SIF Oltenia (SIF5) a revenit pe prima pozitie in clasamentul lichiditatii, cu tranzactii ce au totalizat 41,10 milioane lei (15,9% din rulajul total al bursei in perioada analizata. Actiunile SIF Oltenia s-au depreciat cu 3,93%, de la 3,57 lei, pana la 3,43 lei/actiune, dupa ce in sedinta de miercuri au atins minimul saptamanal de 3,37 lei pe titlu.

"Cu toate ca rezultatele financiare preliminate publicate de SIF Oltenia sunt in crestere, se pare ca cel putin pentru moment sansele ca pretul sa sufere scaderi sunt mai mari decat sa se inscrie pe o tendinta ascendenta. Situatia poate fi insa inversata de intrarea in piata a unor sume mai importante de bani alocate investitiei in aceste titluri", considera specialistii de la KTD Invest.

Cu o valoare a schimburilor de 32,6 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) a ocupat locul secund in preferintele investitorilor din aceasta saptamana, realizand 12,6% din rulajul total al bursei. Cotatia SIF Moldova a scazut cu 3,71%, pretul de inchidere al sedintei de vineri fiind de 3,12 lei/actiune, fata de 3,24 lei la sfarsitul sedintei din 9 februarieConsiliul de administratie al SIF Moldova a propus distribuirea unui dividend brut de 0,0630 lei/actiune.

"Daca saptamana precedenta emitentii din sectorul petrolier au avut evolutii diferite ale preturilor de tranzactionare, in acesta saptamana atat Rompetrol Rafinare Constanta, cat si Petrom Bucuresti au evoluat descendent", spun brokerii.

Actiunile Petrom Bucuresti s-au depreciat cu 1,65% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul saptamanii anterioare de la 0,605 lei pana la 0,595 lei. Valoarea schimburilor cu actiunile SNP Petrom a fost de 14,71 milioane lei (reprezentand 5,7% din rulajul total al bursei).

In acesta saptamana a fost inregistrata o tranzactie speciala pe platforma Deal a Bursei, cu 8,375 milioane actiuni SNP Petrom la pretul de 0,6 lei/actiune. Cotatia Rompetrol Rafinare Constanta a scazut cu 5,41%, de la 0,111 lei in sedinta din 9 februarie, pana la 0,105 lei/actiune. Valoarea tranzactionata a fost de 16,74 milioane lei, reprezentand 6,5% din rulajul total al bursei. In ultimele doua saptamani cotatia actiunilor rafinariei s-a depreciat cu 9,72%. Cu toate acestea se remarca in continuare un interes crescut pentru actiunile acestui emitent, valoarea schimburilor zilnice fiind ridicata, in opinia specialistilor de la KTD Invest.

Actiunile BRD SocGen s-au scumpit cu 1,88%, de la 21,30 lei/actiune, pana la 21,70 lei. Valoarea totala a tranzactiilor s-a cifrat la 15,9 milioane lei, reprezentand 6,1% din rulajul total al bursei. "Pretul de referinta de 21,7 lei/actiune indica asteptari optimiste al investitorilor privind rezultatele financiare preliminate care vor fi publicate de banca pe 20 februarie" spun brokerii.

Titlurile Bancii Transilvania s-au apreciat in acest interval cu 0,92%, de la 1,09 lei la sfarsitul saptamanii trecute pana la 1,10 lei in sedinta din 16 februarie 2007. Valoarea tranzactionata totala s-a cifrat la 24,08 milioane lei, reprezentand 9,3% din rulajul bursier total. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica s-au scumpit cu 0,8%, de la 0,625 lei, inregistrata in sedinta din 9 februarie, pana la 0,63 lei pe actiune.

Titlurile Transelectrica Bucuresti s-au scumpit cu 9,14%, de la 39,40 lei, pana la 43 lei, dupa ce a atins cotatie care reprezina un nou maxim. "Cresterea din aceasta saptamana a fost puternic influentata de publicarea rezultatelor financiare preliminate, care au fost peste estimarile facute de conducerea companiei", spune Mihai Piscan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri