Saxo Bank a publicat prespectiva trimestrială privind piețele globale în cel de-al treilea trimestru al acestui an, incluzând idei de tranzacționare din domeniul capitalurilor proprii, FX, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro centrale care afectează portofoliile clienților.

„În ultimele trei decenii, după sfârșitul Războiului Rece și, în special, cu admiterea Chinei în OMC în 2001, un moment esențial, lumea a devenit tot mai conectată și integrată prin tehnologie și globalizare. Cu toate acestea, începând cu mandatul lui Trump - și cu o accelerare uluitoare, în doar câteva luni, din cauza pandemiei Covid-19 - lumea este condusă de interesul de sine, neîncredere și un joc de tipul „noi împotriva lor” în cercurile politice, precum și în lanțurile de aprovizionare ale companiilor”, spune Steen Jakobsen, economist șef și CIO la Saxo Bank.

Reprezentantul Saxo Bank este de părere că această mare îndepărtare de lanțurile de aprovizionare care se extind pe plan mondial, la care se adaugă un impuls ce tinde către autarhie, va aduce intensificarea proceselor de relocalizare și programe de stimulare pentru producție pe plan intern. Primele domenii vizate consideră că vor fi cele ale produselor medicale, după lipsa stânjenitoare și disperată de pregătire aproape peste tot în ceea ce privește această pandemie.

Citește și Codîrlașu, CFA: Nu avem bani să luptăm cu un val doi de COVID-19. Va genera o recesiune prelungită și grea


Însă, noua nevoie de a măsura responsabilitatea politică în ceea ce privește autonomia națională în industriile cruciale va însemna că energia, aprovizionarea cu produse alimentare și tehnologia vor fi toate declarate indispensabile. Jakobsen vede costurile marginale potențiale mai mari pentru producerea la nivel local ca fiind mai puțin importante decât imperativul politic de a dovedi o autonomie robustă.

Pe scurt, prețurilor vor crește pentru aproape orice, și în termeni reali, nu doar prin inflație. Acest lucru va fi extrem de scump: pentru consumator, pentru guverne și pentru locuri de muncă. Dar ceea ce s-ar putea dovedi mult mai rău decât implicațiile deglobalizării este realitatea nefericită: COVID-19 a accelerat moartea piețelor libere ca motor al economiilor. Măsura de a salva totul este de înțeles, dar adâncește riscul de a vedea creșterea reală a PIB-ului continuând în tendința de scădere din cauza zombificării economiei” adaugă Jakobsen.

Citește și Jakobsen, Saxo Bank: Când lumea arde, nu există nicio protecție reală pentru banii tăi

Criza COVID-19 a avut un impact atât de mare deoarece economiile saturate de datorii sunt foarte dependente una de alta și fragile. Odată politica ratei dobânzii zero, cea a ratei dobânzii nevative și pachete de salvare pentru toată lumea, acest lucru a fost eliminat pentru totdeauna, explică reprezentantul Saxo Bank

”Nu mai există „incendii de pădure” care să lase un teren nou fertil pentru ca noii actori să demareze economia și, prin urmare, un viitor al productivității tot mai scăzute și al creșterii reale a PIB-ului pe fondul unui grad de îndatorare masiv. Impactul asupra piețelor și ocupării forței de muncă va fi extrem de negativ atunci când stimulentele se vor termina. Prin împrumuturi directe și indirecte, pachete de salvare și subvenții, cheltuielile guvernamentale din multe țări vor reprezenta peste 50% din PIB. Interesele guvernamentale vor avea o voce puternică în camerele de consiliu, iar noile reglementări guvernamentale sunt pe cale de a „salva economia și locurile de muncă” cu banii contribuabililor”, adaigă Jakobsen.

Sursa foto: Tero Vesalainen / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri