Profitabilitatea sectorului bancar din România a rămas ridicată și pe parcursul anului 2019, conform datelor BNR, în principal pe seama creșterii profitului operațional, dar și a continuării poziționării cheltuielilor nete cu ajustările pentru pierderi așteptate din creditare la un nivel scăzut.

La finalul anului 2019, activele bancare ale tuturor jucătorilor din industrie au însumat 495,2 miliarde de lei, iar băncile deținute de către stat erau CEC Bank și Eximbank. În ceea ce privește băncile cu capital majoritar românesc privat, acestea erau Banca Transilvania, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop, Banca Comercială Feroviară și Banca Română de Credite și Investiții.

Citește și BNR clarifică situația românilor care și-au amânat ratele din cauza pandemiei de COVID-19

Bancă Valoarea activelor (mld.lei)

Cotă de piață

1. Banca Transilvania 87,7 17,7
2. Banca Comercială Română 71,4 14,4
3. BRD 55,8 11,2
4. ING 44,6 9
5. Unicredit 44,5 8,9
6. Raiffeisen Bank 42,8 8,6
7. CEC Bank 32,8 6,6
8. Alpha Bank 17,8 3,6
9. OTP Bank 13,2 2,6
10. Garanti Bank 10,8 2,1

Citește și Bani falși descoperiți de BNR: ce bancnote au încercat să concureze cu ”super-leul”

Pentru anul 2019, sistemul bancar din România a înregistrat un profit net de 6,3 miliarde de lei, 23 dintre jucători dintre cei 34 raportând rezultate financiare pozitive. Astfel, băncile care au ieșit pe profit au acumulat în total 7,2 miliarde de lei, în timp ce pierzătorii au rămas fără 880,2 milioane de lei.

Anul 2019 a fost mai slab pentru sistemul bancar față de anteriorul ca profitabilitate, diferența fiind de 435,4 milioane de lei, în principal ca urmare a creșterii cheltuielilor cu provizioanele cu 674,9 milioane de lei și a celor cu ajustările pentru depreciere cu 83,8 milioane de lei.

Rezultatul financiar net al băncilor din țara noastră a fost influențat de un eveniment neoperațional ( în legătură cu modalitatea de alocare a primei de stat de către băncile de economisire-creditare), care a cauzat creșterea semnificativă a cheltuielilor cu provizioanele pentru litigii precum și de introducerea taxei pe active nete. Vă redăm mai jos un top al băncilor din țara noastră, realizat în funcție de active:

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri