Tranzactiile cu energie pe Bursa Romana de Marfuri (BRM) risca un debut dificil, in conditiile in care majoritatea producatorilor spun ca nu mai au energie necontractata pentru 2007 si, in plus, invoca si un ordin care le-ar interzice prezenta pe noua platforma de tranzactionare
"Complexul Energetic Rovinari a contractat deja toata productia de energie pentru 2007, astfel ca nu ne vom mai vedea prea curand nici pe OPCOM. in plus, conform ordinului emis de fostul ministrul Codrut seres la mijlocul anului trecut, nu putem vinde energie decat pe OPCOM", a declarat pentru NewsIn, directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Ion Dondera.

La randul sau, directorul general al Complexului Energetic Craiova, Constantin Balasoiu, a declarat, pentru NewsIn, ca, in prezent, producatorul de energie are oferte de vanzare a energiei pe OPCOM. "in baza ordinului ministrului economiei, nu putem vinde energie decat pe OPCOM", a adaugat acesta. Complexul Energetic Craiova a depus oferte de vanzare pe piata contractelor bilaterale din cadrul OPCOM pentru zilele de 20 si 21 februarie, care prevad vanzarea a cate 300.000 MWh.

De asemenea, directorul general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Ilinca sustine ca producatorul de energie pe care il reprezinta ar putea vinde energie pe BRM doar incepand cu anul viitor. "Nici Complexul Energetic Turceni nu are energie necontractata pentru 2007, intrucat am vandut intreaga productie pe acest an. La anul, cand vom avea energie nevanduta, poate vom merge si pe BRM, dar momentan nu pot sa ma pronunt in acest sens", a afirmat pentru NewsIn, Dumitru Ilinca.

Directorul general al Termoelectrica, Viorel Marian, considera ca, atata timp cat este in vigoare ordinul emis de Codrut seres, nu poate vinde energie pe Bursa Romana de Marfuri. "Exista un regulament, pe care nu il pot incalca, iar acest regulament ma obliga sa vand energie pe OPCOM. in al doilea rind, toata energia produsa de Termoelectrica este reglementata. Voi analiza, totusi, daca este rentabil sa merg si pe BRM, desi ma indoiesc", a precizat Viorel Marian.

Singurul producator care mai are energie necontractata pentru acest an este Nuclearelectrica. "Din 31 mai, vom avea o cantitate de energie de vandut si vom analiza daca este cazul sa mergem si pe BRM, desi inclinam tot spre OPCOM, intrucat suntem familiarizati cu procedura de tranzactionare", a spus, pentru NewsIn, directorul general al producatorului de energie din surse nucleare, Teodor Chirica. Reprezentantii Hidroelectrica nu au putut fi contactati pentru a-si exprima punctul de vedere in acest sens.

Reprezentantii Bursei Romane de Marfuri au anuntat recent ca sunt pregatiti sa inceapa tranzactiile cu electricitate din 22 februarie. Noua platforma de tranzactionare ar urma sa functioneze in paralel cu platforma lansata in vara anului 2005, OPCOM.

La inceputul lunii ianuarie, BRM si OPCOM au transmis la cateva zile distanta fiecare cate un comunicat de presa in care se criticau reciproc. BRM aprecia ca OPCOM nu poate fi numita "Bursa a Energiei" atata timp cat nu respecta conditiile prevazute de legislatia romana in vigoare si ca tranzactionarea energiei intr-un cadru stabilit prin acte administrative nu poate fi impusa beneficiarilor sistemului. Comunicatul BRM acuza OPCOM de ineficienta. in replica, un comunicat al OPCOM informa ca activitatea sa este integral reglementata de ANRE, in baza legislatiei secundare emise de aceasta, iar efectuarea tranzactiilor cu energie pe BRM ar scoate aceasta activitate de sub incidenta legii energiei electrice.

Ordinul fostului ministru Codrut seres prin care tranzactiile cu energie trebuie realizate doar prin intermediul OPCOM ramane in vigoare pana ce ANRE si Consiliul Concurentei vor notifica MEC ca BRM are dreptul de a prelua aceste tranzactii, a declarat, in prima parte a lunii februarie, pentru NewsIn, ministrul Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, pana la sfarsitul lunii martie va exista un mecanism de piata eficient prin intermediul caruia sa fie realizate tranzactiile de pe piata de energie.

In replica, presedintele BRM, Mircea Filipoiu, a precizat ca ordinul ministrului seres nu se aplica pentru bursele de marfuri. BRM este pregatita sa tranzactioneze energie incepand cu 22 februarie, au spus reprezentantii acesteia, insa, pana acum, pe aceasta bursa a fost depusa o singura oferta, de cumparare, din partea firmei Ennet.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri