Sabile Limited, firma inregistrata in Cipru, a raportat pe piata Rasdaq, o detinere de 14,61% din capitalul social al asiguratorului Ardaf Cluj-Napoca.
Firma Sabile Limited a cumparat cea mai mare parte din pachetul de 15,88%, vandut pe 14 februarie de catre avocatul Daniel Voicu. Firma cipriota este aceeasi care a imprumutat grupul Tender SA, cu banii necesari pentru a subscrie la majorarea de capital social de la Ardaf.

Avocatul Daniel Voicu a obtinut 26,9 milioane lei pentru vanzarea a 15,87% din titlurile asiguratorului Ardaf, potrivit datelor transmise Rasdaq de intermediarul tranzactiei, Raiffeisen Capital&Investment. Pretul mediu a fost 0,1042 lei pe titlu, informeaza NewsIn.Actionarii Ardaf au decis, pe data de 15 noiembrie 2006, majorarea capitalului social al companiei cu suma de 100 milioane lei, prin aport in numerar, prin emiterea a un miliard de actiuni cu valoarea nominala, subscrierea efectuandu-se la pretul de 0,10 lei/actiune.

Administratorul special al societatii de asigurari Ardaf a decis, pe 9 ianuarie 2007, inchiderea operatiunii de majorare a capitalului social cu suma de 100 milioane lei, respectiv, majorarea capitalului social de la 62,59 milioane lei la 162,59 milioane lei. La majorarea de capital de la Ardaf au fost subscrise si varsate integral un numar de un miliard de actiuni, cu valoare nominala de 0,10 lei/actiune, la pretul de 0,10 lei/actiune.

Potrivit administratorului special al Ardaf, Radu Cocea, in urma majorarii de capital s-au produs mai multe modificari in actionariatul Ardaf, printre care reducerea pachetului de actiuni detinut la companie de catre Raiffeisen Zentralbank, de la 19,93% la 7,67% din titluri, reducerea pachetului Clairmont Holding Limited, de la 10,17% la 3,9% si cresterea pachetului detinut de Leo Overseas Ltd, de la 2,02% la 3,32%. Tender SA si-a mentinut pachetul de 56,19% din actiunile Ardaf, atat cat detinea si inainte de majorarea de capital.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a dispus, recent, inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la Ardaf, dupa ce a constatat redresarea financiara a societatii. Pe data de 18 iulie 2006, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat retragerea aprobarii pentru trei administratori al societatii de asigurari Ardaf, din cauza lipsei de prudenta si profesionalism in desfasurarea activitatii, si a decis deschiderea procedurii de administrare speciala, pentru redresare financiara. Potrivit comunicatului emis de CSA cu aceasta ocazie, masura ii viza pe Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf, Nicolae Petrisor si Sorin Ciuca, membri ai Consiliului de Administratie. "Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a faptului ca administratorii societatii nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si profesionalism, in concordanta cu natura si marimea activitatii prestate, dovedind ca nu au asigurat un management prudential, punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari", se afirma in comunicatul CSA.

Societatea comerciala Tender SA, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, intentioneaza sa-si vanda pe piata de capital, "cat mai curand si de indata ce va fi posibil", pachetul majoritar de actiuni pe care il detine la compania de asigurari Ardaf Cluj, potrivit Monitorului Oficial. Tender SA isi va vinde si actiunile noi dobandite ca urmare a majorarii capitalului social al Ardaf, potrivit deciziei luate, in noiembrie 2006, de adunarea generala a actionarilor. "Momentan, suntem interesati de redresarea financiara a societatii. Am varsat deja cota noastra la Ardaf," declara, in luna decembrie 2006, pentru NewsIn, presedintele Tender SA. El a mai afirmat ca nu poate dezvalui cand va vinde participatia, dar ca exista discutii cu mai multe companii. "Totul este de vanzare, important este ca pretul sa fie corect", a spus Tender.

Fondul ceh de investitii PPF Investments si-a manifestat, recent, interesul pentru compania de asigurari Ardaf, despre care un reprezentant al fondului a declarat, pentru NewsIn, ca "vom continua sa-i monitorizam situatia". PPF Investments a derulat, intre 21 septembrie - 17 noiembrie 2006, o oferta de preluare a bancii comerciale Romexterra, aproape in paralel cu banca ungara MKB, reprezentantii PPF Investments anuntand ca au colectat aproximativ 19,3% din actiunile Romexterra. PPF Investments este un fond de investitii specializat in plasamente in Europa Centrala si de Est si Extremul Orient si a plasat deja, in regiunile respective, mai mult de 600 milioane dolari in companii din domeniul financiar, din domeniul telecomunicatiilor, al energiei si din sectorul media.

Fostul presedinte si actionar principal al RAI Asigurari, Daniel Tudor, a fost ales de actionarii societatii de asigurari Ardaf in functiile de presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Ardaf. Daniel Tudor a fost propus, pentru aceste functii, de catre actionarul majoritar al Ardaf, Tender SA.

"Daniel Tudor, fost presedinte si actionar al Roumanie Assurance International (RAI Asigurari), a dovedit ca este un bun profesionist in asigurari si am incredere in el ca va reusi sa aiba rezultate foarte bune la Ardaf. Va avea un contract de performanta, ca manager la Ardaf, si astept de la el sa determine dezvoltarea Ardaf la intregul potential al companiei. L-am ales tocmai pentru ca si-a lichidat, recent, participatia de la RAI Asigurari si nu mai constituie un concurent pentru Ardaf, pe piata asigurarilor", a spus, la inceputul lunii februarie, pentru NewsIn, Ovidiu Tender, presedintele Tender SA.

Daniel Tudor a fost presedinte al CA si actionar principal la Roumanie Assurance International (RAI) si-a vandut, recent, participatia de 47,4% din actiunile RAI Asigurari, fondului ceh de investitii PPF Investments, la fel cum au facut si ceilalti actionari ai RAI Asigurari. Compania de asigurari Ardaf a inregistrat, in trimestrul al treilea al anului 2006, pierderi de aproape 24 milioane lei (circa 6,8 milioane euro) si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 42,5 milioane lei (12,04 milioane euro).

In primele noua luni ale anului 2006, Ardaf a inregistrat pierderi in valoare de 106,43 milioane lei (30,15 milioane euro) si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 155,14 milioane lei (43,94 milioane euro). Prin comparatie, in primele noua luni ale anului precedent, 2005, Ardaf a inregistrat un profit net de 557.629 lei (circa 157.000 euro) si un volum de prime brute incasate de 182,67 milioane lei (51,45 milioane euro).

In anul 2005, Ardaf a subscris prime brute in valoare de 233,17 milioane de lei, din care asigurarile generale au reprezentat un aport de 226,9 milioane de lei. Compania de asigurari Ardaf a inregistrat, pe anul 2005, un profit net de 0,37 milioane lei (aproximativ 105.000 euro), la o cifra de afaceri neta de 245,11 milioane lei (68,66 milioane de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri