Va fi dificil pentru companiile straine de asigurari sa obtina autorizatie pentru a vinde polite RCA in Romania, deoarece reglementarile cer sa aibe sucursale in toate judetele, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu
"Potrivit normelor romanesti in domeniu, pentru a fi autorizata sa vanda polite de asigurare de raspundere civila auto (RCA), o companie de asigurari trebuie sa aiba acoperire nationala, adica sa detina sucursale in toate judetele Romaniei. Pana in prezent, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a primit notificari din partea a sase companii din Anglia care doresc sa vanda RCA in Romania, insa cred ca le va fi dificil sa respecte normele legale romanesti mentionate", a adaugat Toncescu.

"Va fi complicat pentru companiile straine care nu detin subsidiare in Romania sa vanda polite RCA, odata pentru ca nu vad cum ar putea ajunge in scurt timp sa detina sucursale in toata Romania, iar in al doilea rand pentru ca nu stiu in ce masura clientii romani se vor indrepta inspre asiguratori aflati la mare distanta de Romania si care ar trebui sa vina aici pentru a intocmai dosarele de dauna si pentru a rezolva cererile de despagubiri", a comentat, directorul general al Allianz tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu.

Pe de alta parte, potrivit normelor europene, autorizatia de functionare emisa de o institutie de supraveghere a asigurarilor dintr-o tara a UE capata automat valabilitate pe intregul teritoriu al Uniunii, cu toate ca responsabilitatea supravegherii ramane in sarcina institutei de control din tara care a emis autorizatia.

"Este posibil, avand in vedere exemplul Ungariei, ca anumite companii straine de asigurari, care detin societati subsidiare in Romania, sa aleaga sa iasa de sub supravegherea CSA si sa fie supravegheate doar de institutia similara din tara lor de origine. Asa s-a intamplat in Ungaria cu mai multe companii" a declarat reprezentantul autoritatii de supraveghere a pietlor financiare din Ungaria.

Un numar de sase societati de asigurari din Anglia si-au anuntat intentia de a vinde, in Romania, asigurari de raspundere civila auto (RCA), fapt care va face sa creasca concurenta pe acest segment de piata, a anuntat, miercuri, un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Anuntul a fost facut, marti, de presedintele CSA, Angela Toncescu, la o sesiune de dezbateri libere intre reprezentantii Comisiei si cei ai jucatorilor din piata.

incepand cu data de 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar in asigurari, autorizat in oricare din celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE), poate activa in Romania, fie direct, fie prin intermediul unei sucursale, fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de inca o autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

"In vederea informarii publicului si protejarii intereselor asiguratilor, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor face cunoscut faptul ca societatile de asigurari autorizate in oricare dintre statele membre SEE si care vor desfasura activitatea si in Romania se supun autoritatii de reglementare care le-a autorizat si nu intra in sfera de supraveghere a CSA. Astfel, desi reclamatiile pot fi depuse si la CSA, aceasta nu are atributia legala de a solutiona reclamatiile facute de asiguratii care au incheiat contracte de asigurare cu societatile mai sus mentionate", avertizeaza institutia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri