Niciun producator de electricitate nu a venit ieri pe platforma operatorului pietei de energie, OPCOM, sa ofere energie societatii Electrica, astfel esuand cea de-a treia sesiune programata de companie in ultimele doua saptamani, potrivit datelor prezentate de OPCOM.

Electrica programase pentru joi cinci licitatii de achizitii energie electrica prin intermediul Pietei Centralizate a Contractelor Bilaterale (PCCB) a OPCOM, prin care cerea o cantitate totala de 1,98 TWh, oferind preturi cuprinse intre 163 lei/MWh si 168,5 lei/MWh, sub preturile practicate in mod curent pe aceasta piata.

Pentru niciuna din licitatiile de ieri producatorii nu au depus garantii de participare in cuantum de 2% din valoarea contractului. Electrica va mai incerca si vineri sa achizitioneze electricitate, pe PCCB avand programate patru licitatii de cumparare energie.

Electrica are in vedere importuri de electricitate, daca nu va reusi sa cumpere energie de pe piata interna la preturi competitive si nu exclude posibilitatea de a rezilia mai multe contracte de livrare catre consumatori eligibili, potrivit datelor Electrica, furnizate, la mijlocul lunii februrie, agentiei NewsIn.

Acoperirea deficitului de energie pe care Electrica il va inregistra de la 1 aprilie, cand ii expira contractele incheiate direct cu producatorii prin ordin al ministrului economiei, s-ar putea face "in principiu" de pe piata interna, daca vor exista oferte, informa, saptamana trecuta, compania de electricitate.

"Electrica are in vedere si importuri de energie, pentru care analizam diferite variante", spuneau reprezentantii furnizorului si distribuitorului de electricitate. intrebati daca este posibil ca dupa 1 aprilie sa renunte la o parte din clienti, din cauza lipsei de energie, responsabilii companiei afirmau ca acest lucru se poate intampla, dar sustineau ca este posibil si ca alti noi consumatori sa aleaga Electrica drept furnizor. Potrivit Electrica, rezilierea contractelor incheiate cu societatile comerciale se poate face numai "in conditiile notificarii si respectarii termenelor de anulare".

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) nu va prelungi ordinul prin care Electrica achizitioneaza direct electricitate de la producatori, declara, recent, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian.

"Am facut un gest catre Electrica, cand i-am dat aceasta posibilitate. Electrica trebuie sa stie ca, de la 1 aprilie, este un furnizor ca oricare altul", a spus Vosganian. El a mai aratat ca nu este ministrul "sectorului de stat, ci este ministrul intregului sistem energetic". Oficialul MEC a mai spus ca Electrica va trebui sa asigure energie electrica la nivelul preturilor actuale de piata.

Intrucat, la finele lunii decembrie, Electrica avea un deficit de 80% pentru electricitatea care trebuia livrata in 2007 consumatorilor eligibili, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a dat un ordin prin care contractele directe incheiate de aceasta cu producatorii au putut fi prelungite pana la 31 martie.

Seful Serviciului Piata Concurentiala din cadrul Electrica, Ioan Fecioru, afirmase, tot marti, anterior declaratiei ministrului, ca Electrica este total descoperita si nu are energie electrica disponibila pentru livrari dupa data de 31 martie 2007. Tot el spunea ca Electrica vrea sa importe energie prin intermediul unui consortiu din zona estica, urmarind achizitionarea a circa 70 de MW putere pe luna. Numai ca, potrivit unui comunicat al Electrica, remis agentiei NewsIn, Fecioru a dat aceste declaratii in nume personal, ele nereprezentand punctul de vedere oficial al companiei.

Compania Electrica a cautat si luni si marti sa cumpere electricitate de pe bursa de energie, administrata de OPCOM, dar niciun producator sau furnizor nu i-a oferit energie electrica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri