Produsele de pensii private facultative (pilonul III) vor putea fi folosite de angajatori ca mijloace de fidelizare a angajatilor, intrucat sistemul ofera avantaje atat pentru patroni, cat si pentru salariati, a declarat la The Money Channel, directorul de pensii al Omniasig, Cristina Nitescu.

"Mizam pe implicarea angajatorilor in acest sistem de asigurari, pentru ca exista aceasta deductibilitate fiscala la angajator, care in cazul asigurarilor pe viata nu exista, si poate fi folosit pilonul acesta, al pensiilor facultative, ca o metoda de fidelizare a angajatilor", a afirmat Cristina Nitescu, potrivit NewsIn.

Directorul de pensii al Omniasig a fost de parere ca atat angajatorul, cat si angajatul, pot alege aceasta varianta, care este in folosul amandorura, intrucat "angajatorul, in avantajul lui si al angajatilor, poate sa ofere, in loc de o marire de salariu de 200 de euro pe an, o pensie privata. Aceasta varianta il costa mult mai putin, pentru ca nu mai plateste toate taxele aferente unui salariu, iar angajatul sau va beneficia de o pensie la batranete si ii va ramane fidel, adica va incerca sa ramana cat mai mult acolo pentru a beneficia de acest avantaj".

Cristina Nitescu a explicat ca angajatul nu va fi obligat sa ramana definitiv la acelasi angajator, ci isi va putea schimba locul de munca, fara a pierde contributia pe care a acumulat-o, dar cu riscul ca viitorul angajator sa nu-i mai ofere aceasta oportunitate in continuare.

Sistemul pensiilor facultative (pilonul III de pensii) va fi finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor. O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15 la suta din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pentru angajator si 200 de euro pentru angajat.

Potrivit unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani in acest sistem va aduce o pensie de 140 de euro lunar, pe timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative. Estimarile au vizat un randament mediu anual de sapte la suta, in euro. Astfel, contributia totala la sfarsitul perioadei de 25 de ani de cotizare ar insuma 6.000 de euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 de euro, ceea ce ar putea conduce la o pensie lunara de 140 de euro, pe timp de 15 ani.

Omniasig: Legiuitorul nu ar trebui sa limiteze contributiile la fondurile de pensii
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri