În ciuda aparențelor, creditul “doar cu buletinul” a avut în trecut mult mai puțini rău platnici decât creditul standard, fiind în esență un produs de creditare foarte bun și bine împachetat din punct de vedere al marketingului, consideră, Traian Baicu, CEO Credex IFN. Acesta evidențiază recenta revenire a creditului “doar cu buletinul” în piața românească.

„Creditul cu buletinul a fost un produs bun. Poate părea surprinzător, dar rata creditelor neperformante în cazul creditelor “cu buletinul” era la jumătate față de cea înregistrată în cazul creditelor standard. Vorbeam de 5% neperformante față de 10% neperformante. Creditul cu buletinul era o chestiune de prezentare, de marketing, dar în spate erau destule verificări: sunam angajatorii, persoanele de contact, etc. Acum toată lumea oferă din nou credit cu buletinul”, a declarat Traian Baicu, în cadrul conferinței Future Banking meets retailArena.

Potrivit acestuia, rata creditelor neperformante este în prezent stabilă și chiar poate puțin mai redusă decât acum șase ani, având în vedere că în prezent instituțiile financiare bancare și non-bancare au acces la date mai complexe, de la Biroul de Credit și de la ANAF.

“Baza de date ANAF, în special, a dus la o reducere semnificativă a fraudelor, pentru că, anterior era destul de ușor să “fabrici” adeverința de salariu. Acum este mai complicat să modifici aceste date în registrul ANAF”, spune reprezentantul Credex IFN.

În privința creditării online, Traian Baicu subliniază că în ciuda avansului considerabil înregistrat în primele luni de la startul pandemiei COVID-19 (creștere de 100-200% y/y), creditarea offline rămâne pe primul loc în rândul consumatorilor. Șeful Credex se declară optimist și se așteaptă ca, deși consumul ma scăzut în timpul pandemiei, nivelul creditării de la finalul anului 2020 să îl egaleze pe cel înregistrat la 31 decembrie 2019.

În luna iulie 2020, soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a înregistrat o creştere de 3,6% (0,8% în termeni reali) față de aceeași perioadă de anul trecut, până la nivelul de 272,1 miliarde lei, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.

Traian Baicu a participat la conferința Future Banking meets retailArena powered by Mastercard și cu sprijinul Altex, Credex și TBI Bank.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri