Suma, echivalenta cu aproximativ 380 de milioane de euro, este cuprinsa in planul de de venituri si cheltuieli aprobat, miercuri, de adunarea generala a actionarilor BCR, a mentionat Fercala. El a mai spus ca, in 2006, daca nu vor fi facute mai multe provizioane de risc pentru a acoperi unele eventuale plasamente neperformante, profitul BCR ar trebui sa se situeze in jurul a 1 miliard de lei.

Mihai Fercala a declarat, de asemenea, ca SIF-urile nu isi vor vinde participatia la BCR catre Erste decat daca austriecii vor oferi un pret pe actiune mai mare decat cel platit statului. El a indicat si formula de calcul pentru o eventuala vanzare a pachetului de actiuni detinut de un SIF la BCR. Aceasta ar trebui sa fie compus din 6 % din dividendele totale platite de BCR (fiecare SIF detine 6 % din actiunile bancii), inmultit cu 2 sau 3 pentru a acoperi si potentialele castiguri din anii viitori, plus pretul platit de Erste catre AVAS pentru fiecare actiune, adica aproximativ 7 euro.

Fercala crede ca pretul platit statului pentru pachetul majoritar la BCR este mai mic decat valoarea reala a bancii. El crede ca Erste va lista banca pe bursa in 2008 sau 2009, moment in care valoarea actiunilor BCR ar putea creste peste pretul platit de Erste catre stat.

Citeste si:

Presedintele Muntenia Invest, Petre Pavel Szel, declarase, in noiembrie 2006, ca Erste Bank ar trebui sa plateasca 1,8 miliarde euro pentru a cumpara pachetul de 30% pe care il detin cele cinci SIF-uri la Banca Comerciala Romana.

Erste Bank estima, la finalul anului trecut, ca BCR va obtine un profit net de 250 milioane euro in 2006 si se asteapta la o crestere anuala de 40% a profitului bancii romanesti pana in 2009, astfel incat sa recupereze pana atunci mai mult de o zecime din suma platita, potrivit unui raport al bancii austriece.