Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au avut active nete de 7,942 miliarde lei (2,35 miliarde euro), la finalul lunii ianuarie 2007, ceea ce reprezinta o crestere lunara de 2,5%, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Cele cinci SIF au inregistrat in ianuarie la nivelul activelor nete o crestere de 34% fata de luna ianuarie a anului trecut. Evolutia activelor nete si a valorilor unitare ale acestora, nu a fost asemanatoare la cele cinci SIF-uri. Astfel, aceste cresteri au pornit de la 0,35% la SIF Banat-Crisana si au urcat pana la 4,51% la SIF Muntenia.

Privind activele totale pe ansamblul SIF la finele lunii ianuarie, se poate observa ca fata de finele anului anterior, acestea au crescut cu 2,3%, informeaza NewsIn. Privind in structura activelor, constatam ca investitiile financiare pe termen scurt, care reprezentau la finele anului 2006 circa 73% din activele totale, s-au apreciat in luna ianuarie 2007 cu peste 389 milioane lei, chiar daca ponderea detinuta in total active a ramas relativ aceeasi.

Privita pe fiecare SIF in parte, evolutia investitiilor pe termen scurt a inregistrat urmatoarele aprecieri: 1,8% SIF Banat-Crisana, 2,2% SIF Transilvania, 2,8% SIF Oltenia, 4,4% SIF Moldova si 5,8% la SIF Muntenia.Nivelul stocurilor, pe ansamblul SIF, a inregistrat fata de luna anterioara o diminuare cu 17,4%, iar cel al creantelor cu 0,6%.

Investitiile SIF in industria Organismelor de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare/Alte Organisme de Plasament Colectiv (OPCVM/AOPC) au inregistrat o apreciere cu circa 6,2%, in luna ianuarie, chiar daca ponderea in total active s-a pastrat in limita de 0,22%. SIF Muntenia continua sa aibe cea mai mare detinere de titluri de participare in aceasta industrie, si anume, peste 10,9 milioane lei.

Ponderea actiunilor cotate in total active era la finalul lunii ianuarie de 75,7%, in usoara crestere cu 0,5% fata de decembrie 2006, iar volumul detinerilor de actiuni cotate a inregistrat o apreciere cu 2,4%, detinerile acestor actiuni fiind de peste 6,2 miliarde lei. Detinerile de titluri de stat, cat si de certificate de depozit s-au pastrat la nivel zero si in luna aceasta. Volumul plasamentelor in depozite bancare, pe ansamblul SIF, era la sfarsitul lui ianuarie de peste 271 milioane lei, cu o pondere aproape neschimbata in total active, fata de luna anterioara.

Evolutia investitiilor SIF in obligatiuni municipale si corporative s-a dovedit mai dinamica in cursul lunii ianuarie, marcand la obligatiunile corporative o apreciere de 34% fata de luna precedenta, depasind astfel, cu aportul SIF Muntenia in special, valoarea de 55 milioane lei.Luna ianuarie pe piata bursiera s-a dovedit a fi o luna benefica titlurilor SIF, nivelul de capitalizare atins fiind pentru a patra luna consecutiv, superior activelor nete la toate SIF, cu precizarea ca la SIF Moldova, unde chiar daca nivelul capitalizarii a fost superior activelor nete, el a fost insa mai mic fata de luna anterioara cu 0,9%. Nivelul de capitalizare per totalul SIF a fost de peste 2,5 miliarde euro.

Daca nivelul de capitalizare este superior nivelului activelor nete, implicit, actiunile respectivului SIF se tranzactioneaza cu prima. Astfel, la finalul lunii decembrie, nivelul de capitalizare fiind superior nivelului activelor nete, atat pe ansamblu, cat si pe fiecare SIF in parte, toate actiunile au fost tranzactionate cu prima. Aceasta prima a variat astfel: 0,24% la SIF Oltenia, 5,66% la SIF Transilvania, 9,9% la SIF Muntenia, 20,1% la SIF Banat-Crisana si 20,3% la SIF Moldova.

Pe baza evolutiei pretului de inchidere din luna raportata, constatam ca fata de sfarsitul anului 2006, nu toate SIF au inregistrat cresteri. Cea mai mare crestere, 4,4%, a fost realizata de SIF Transilvania, in timp ce SIF Moldova a inregistrat o diminuare cu 0,9% fata de luna precedenta a pretului de inchidere. Celelalte SIF au inregistrat cresteri cuprinse in intervalul 0,3%-2,1%.

SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, in acesta perioada s-a tranzactionat pe fiecare din ele 13,01%, respectiv 11,68% din capitalul lor social, in cuantumul a 16.184 tranzactii realizate pe SIF Moldova si 17.019 tranzactii pe SIF Oltenia. Din acest punct de vedere, SIF Banat-Crisana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna ianuarie 11.397 tranzactii, ce au insumat 4,31% din capitalul social.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri