Bankingul arată tot mai diferit faţă de anii trecuţi şi ne bucurăm că trecem prin această etapă la care odată nici nu visam – ca oameni de banking, dar şi ca şi clienţi. Totul este mai interconectat, băncile au o altă mentalitate. În acest ecosistem, printre principalii actori se numără şi FinTech-urile, care contribuie la accelerarea adoptării noilor tehnologii pe piaţa bancară, a declarat Mariana Chindriş, Director Executiv și Chief Technology Officer al Băncii Transilvania într-o opinie din cadrul primei hărți a Fintech-urilor din România, realizată de echipa Future Banking.

La Banca Transilvania vedem colaborarea cu acestea o oportunitate pentru a face bankingul mai accesibil şi pentru a lansa noi servicii digitale. Am făcut şi achiziţii, dar şi parteneriate. BT a intrat pe piaţa FinTech-urilor acum trei ani, când a devenit acţionar al companiei Timesafe, o poveste românească de succes şi dezvoltatorul aplicaţiei de plăţi Pago, singura din România cu ajutorul căreia pot fi plătite foarte uşor facturile. Un alt exemplu este Ebriza, BT fiind principalul investitor într-o rundă de finanţare de 300.000 de euro lansată de aceasta. Compania digitalizează adimistrarea afacerii şi transformă total ceea ce înseamnă azi casa de marcat, dar şi softul de vânzare şi gestiune.

În plus, prin lansarea platformei BT Open Banking (BT API Store), permitem FinTech-urilor şi altor companii de tehnologie să testeze integrarea cu BT, pentru a prezenta servicii ale băncii, cum ar fi afişarea soldurilor online, istoricul tranzacţiilor şi iniţierea tranzacţiilor prin platforme externe către banca noastră.

Un pas mare în acest sens este parteneriatul BT cu FinTech-uri româneşti şi internaţionale. Aşa ar fi Personetics, lider de piaţă în domeniul aplicaţiilor bancare cognitive. Aplicaţia de banking cognitiv este integrată în NEO, noua versiune a BT24, acum în versiune beta. Sau, de exemplu, prin colaborarea băncii cu Blugento, companie specializată în furnizarea de soluţii de eCommerce, antreprenorii au posibilitatea să deschidă în maxim 3 zile propriul magazin online, pe baza unui abonament lunar.

Parteneriatul BT cu Smart Bill, liderul pieţei soluţiilor online de facturare şi gestiune, este un alt exemplu, care oferă o soluţie potrivită tuturor afacerilor în ceea ce priveşte emiterea, livrarea, încasarea de facturi, avize, proforme, chitanţe, gestiunea stocurilor etc.

Sau, prin intermediul colaborarii noastre cu Finqware, un fintech start-up local, clienţii BT vor putea în curând să îşi consulte soldul şi istoricul tranzacţional al conturilor deţinute la alte banci direct în aplicaţia NEO.

Prin programe de accelerare, parteneriate şi posibilitatea de a testa idei, băncile contribuie esenţial la creşterea FinTech-urilor. Dar, până la urmă, fiecare este o oportunitate pentru celălalt: FinTech-urile au agilitatea şi tehnologia în ADN, iar băncile au baze mari de clienţi, experienţă financiară şi reglementări care ajută la managementul riscurilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri