(P) Alexandru Cociu, co-founder Smart Fintech: Pentru a reuși în spațiul Open Banking avem nevoie de ajutor din partea băncilor și a BNR

Pentru a reuși cu toții în spațiul Open Banking, noi, FinTech-urile, avem nevoie de un mare ajutor din partea băncilor, adică să aducă API-urile la un nivel pe care chiar îl putem folosi în producție, a precizat Alexandru Cociu, co-fondator Smart FinTech, în cadrul conferinței Future Banking.

Dincolo de implicarea băncilor, reprezentantul Smart FinTech vorbește și despre un ajutor care ar trebui să vină din partea Băncii Naționale a României în ceea ce privește procesul de autorizare.

”Doar împreună cu băncile și cu BNR credem că FinTech-urile pot livra aplicații utile și inovatoare pentru consumatori într-un timp mai scurt”, explică Alexandru Cociu, co-founder Smart FinTech.

Citește și Javier Montes, ING: În august am avut 20 de milioane de accesări în Home'Bank

Agregarea conturilor bancare într-o singură aplicație este încă la început în România, dar "din ce vedem noi în ultima perioadă, publicul se uită la aplicații care fac agregări financiare" sau dezvoltă module de management financiar ce le oferă o imagine completă a banilor din cont.

Citeste si:
(P) Start în cursa Open Banking: Smart Fintech lansează doi...
(P) Smart Fintech lansează...

În acest context, Smart FinTech a dezvoltat două aplicații destinate administrării finanțelor, una destinată IMM-urilor (aplicația Finest) și o alta pentru persoanele fizice, denumită Ryke.

Folosindu-se de open banking, aplicația Finest conectează conturile companiilor și le afișează într-un singur loc. Astfel, antreprenorii vor avea o imagine completă asupra banilor din acel moment. Însă, Finest adaugă un strat suplimentar de beneficii, oferind și o predicție a cash flow-urilor viitoare ale firmei.

Aplicatia Ryke aduce toate conturile persoanelor fizice în același loc. Pentru client instalarea are loc foarte ușor, în doar câteva click-uri, fiind nevoie și de o autentificare la banca unde are contul.

Citește și Porojan, Raiffeisen: Este mai important ca oricând ca start-up-urile să găsească acceleratoarele potrivite

Citeste si:
Cine sunt cei peste 40 de specialisti care vin la Future Banking
Future Banking 2019: cine...

”Din ce am văzut în ultima perioadă, publicul se uită la aplicațiile care fac agregări financiare și folosesc module de analytics. Vedem un interes în această zonă. Vedem o nevoie în ceea ce privește existența unei aplicații de gestionare a finanțelor personale care să ofere o situație agregată pe toate conturile indiferent de banca la care este clientul”, explică Alexandru Cociu.

În ceea ce privește agregarea informațiilor financiare din rândul autorităților publice, singurele integrări momentan sunt cele realizate cu ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului).

Alexandru Cociu a fost prezent săptămâna trecută la conferința Future Banking, eveniment organizat de wall-street.ro în parteneriat cu ING Bank România (innovation partner), Mastercard (gold partner), Smart Fintech (gold partner), BCR România (gold partner), ING Tech (gold partner), Temenos (gold partner), Tremend (gold partner), Raiffeisen Bank România (gold partner), First Bank (silver partner), Elevator Lab (silver partner), Banca Transilvania (silver partner), Namirial Group (silver partner), Fintech OS (silver partner), CEC Bank (silver partner), iFactor (silver partner), Modex (silver partner), Info Cert (silver partner), Twispay (silver partner), Prime Dash (silver partner), Beez (silver partner), Citi (silver partner), Inform (sponsor) și Alpha Bank (sponsor).

Citeste si:
Cine primește salariul pe Revolut? Tendințele momentului în fintech
Cine primește salariul pe...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri