Paysera, fintech-ul lituanian care are o prezență importantă în România și Bulgaria, anunță introducerea serviciului de inițiere de plăți, o metodă de plată reglementată de directiva PSD2, destinată magazinelor online la nivel european. Fintech-ul și-a pașaportat licența de PISP din Lituania pentru a oferi acest serviciu.

"În timp ce România a avut nevoie de o Pandemie pentru ca procentul tranzacțiilor cu cash să scadă semnificativ, în multe țări europene există deja o multitudine de metode de plată disponibile magazinelor online, care permit cumpărătorilor să evite numerarul. Ca o paralelă cu o țară foarte asemănătoare României, Polonia, aceasta reprezintă metoda de plata preferată de achitare a coșului de cumpărături, si însumează mai mult de 50% din numarul total de tranzactii, în timp ce plățile cu cardul reprezinta apx 25%", a declarat pentru wall-street.ro Daniel Turbatu, Country Manager al Paysera România.

De menționat că Paysera aduce acest serviciu în România prin pașaportarea licenței PISP (Payment Initiation Service Provider) din Lituania, în România nefiind acordată până acum nicio licență de inițiere de plăți.

Ce înseamnă pentru comercianți și cumpărători noul Serviciul de Inițiere de Plăți?

  • Sumele intră mai repede în conturi

Potrivit oficialilor Paysera, în comparație cu plățile tradiționale cu cardul, prin PSD2 tranzacțiile sunt mai rapide, iar sumele aferente vânzărilor se vor încasa în contul comerciantului în decurs de doar câteva ore, sau chiar instant, dacă și banca cumpărătorului a aderat la schema de plăți instant în lei a Transfond.

De asemenea, și cumpărătorii își vor încasa mult mai rapid sumele aferente retururilor în contul bancar din care au efectuat plata, din momentul inițierii transferului de către comerciant.

  • Comisioane mai reduse pentru comercianti

Comparativ cu procesarea platilor cu cardul, comercianții pot beneficia în teorie de comisioane mai mici pentru procesarea plăților prin acest serviciu, iar în cazul cumpărătorilor comisioanele sunt cele aferente pachetelor de cont oferite de bănci, care în general nu percep comision pentru efectuarea plăților în lei.

Iată, potrivit unei scheme publicate de SaltEdge pe site-ul propriu, cum arată în Occident fluxul tradițional al unei plăți cu cardul și ce comisioane pot fi scurtcircuitate prin serviciul PISP.

România, însă, este o țară atipică, comisioanele plătite de comercianți la plățile cu cardul fiind mult mai mici decât în Vest, în medie de 1%, iar în cazul ofertelor speciale pot coborî până la 0,6%.

În plus, schemele tradiționale de plată, Visa și Mastercard, beneficiază de "economii de scară", ceea ce le face relativ imune la concurența din partea Fintech-urilor, iar băncile pot oferi pentru cei mai mari comercianți reduceri importante la comisioane. Prin urmare, comercianți mari precum hipermarket-urile sau jucătorii din e-commerce precum Altex sau eMag, vor prefera plățile tradiționale cu cardul, pentru că deja au o masă critică de clienți care folosesc cardul și își pot negocia comisioanele percepute de bănci și procesatorii de plăți.

Reprezentanții fintech-ului lituanian au mai precizat că integrările prin PSD2 sunt realizate de echipa proprie, nu cu ajutorul unor integratori precum SaltEdge, SmartPG sau Finqware (3 dintre cei mai cunoscuți jucători care activează pe piața locală).

  • Siguranța plăților merge până la biometrie

Conform managerului Paysera, siguranța procesării tranzacțiilor este dată atât de Paysera, de procesator de plăți, cât și de banca cumpărătorului, prin utilizarea mai multor factori de autentificare, inclusiv mijloace biometrice în cazul multor bănci

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri