In tarile in care a fost vanduta cea mai mare parte a activelor financiare, precum Romania, grupul financiar belgian KBC va pune accent pe achizitii de nisa, cum a fost Romstal Leasing, a declarat directorul executiv al KBC, Andre Bergen
"In mai multe tari unde grosul activelor financiare a fost deja vandut, si ma gandesc in mod special la Romania, cred ca ne vom concentra pe ceea ce numesc achizitii in activitati de nisa", a spus Bergen, citat Insurance Newsnet. "Romstal Leasing este un exemplu bun, piata de brokeraj este alt exemplu bun. Este evident ca, piata fiind asa cum este, a ajunge la o cota de 10% in aceste piete este aproape imposibil si nu cred ca vom aloca prea mult timp incercand sa realizam acest lucru", a adaugat Bergen, citat de NewsIn.

Berger a mai precizat ca grupul belgian ar putea fi interesat sa cumpere institutii de "private banking", pe care ar putea ulterior sa le uneasca sub un singur nume. "Romstal Leasing va mai juca rolul de platforma de lansare pentru intrarea KBC pe piata creditelor de consum din Romania", a mai spus directorul executiv al KBC.

Compania Romstal Leasing, achizitionata de grupul belgian KBC, tinteste in 2006 o crestere cu 30% a volumului bunurilor finantate si un randament similar pentru profit, declara, la inceputul lunii februarie, directorul de marketing al firmei, Ionut Chirila.

"Vrem sa crestem cu 30%, undeva pe la 150 milioane euro", a afirmat Chirila, prognozand cresterea valorii bunurilor finantate. Compania Romstal Leasing a finantat, anul trecut, 4.650 de contracte de leasing, in valoare totala de 139,2 milioane euro, in crestere cu 93% fata de anul 2005, iar valoarea bunurilor finantate a ajuns la 116,8 milioane de euro, in crestere tot cu 93% fata de 2005. Pentru 2007, Romstal Leasing intentioneaza sa obtina o cota de piata de 4,6% si o crestere a numarului de contracte mai mare decat ritmul prognozat pentru piata de leasing, care se situeaza la 15-20%.

Belgienii de la KBC au platit, in decembrie 2006, 70 milioane euro (240 milioane lei) companiei Romstal Imex, pentru pachetul majoritar detinut la Romstal Leasing si INK Broker de Asigurari, iar KBC Securities, casa de brokeraj a grupului belgian, va prelua integral pachetul de actiuni, detinut de omul de afaceri Sorin Apostol, la societatea Swiss Capital Romania, printr-o tranzactie ce va fi incheiata in primul trimestru din 2007. Grupul belgian KBC a fost prezent in cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), castigata in cele din urma de austriecii de la Erste Bank. KBC a mai anuntat ca a incheiat o intelegere pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al bancii sarbe A Banka.

Grupul financiar belgian KBC a preluat, la sfarsitul lunii ianuarie 2007, un pachet de 70% din actiunile companiei bulgare de asigurari DZI Insurance, detinute de statul bulgar, contra sumei de 185 milioane euro, urmand sa faca o oferta publica de preluare si pentru restul de 30%.

Intelegerea dintre KBC si DZI prevede si preluarea, de catre grupul belgian, a companiei DZI Invest, specializata in tranzactii bursiere si activa la Bursa din Sofia. DZI Invest a fost infiintata in 1999 si ofera servicii de brokeraj pentru titlurile bulgaresti de stat, ca si pentru obligatiunile emise de guvernul bulgar pe piete externe. KBC intentioneaza sa finalizeze aceste achizitii cat mai curand posibil, iar autoritatile de supraveghere financiara si concurentiala din Bulgaria urmeaza sa se pronunte asupra legalitatii tranzactiilor. Totodata, KBC va mai plati suplimentar circa 75 milioane euro, reprezentand aproximativ 70% din castigul nedistribuit de capital al DZI Insurance, rezultat din vanzarea, de catre asiguratorul bulgar, a participatiei sale la banca grupului, DZI Bank.

In ultimii zece ani, grupul KBC a patruns in forta pe pietele financiare ale tarilor care s-au alaturat UE in mai 2004 (Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria), iar strategia de extindere a grupului prevede continuarea achizitiilor in regiune. KBC este unul din cele mai mari grupuri financiare din Europa, incheind anul 2006 cu un profit net de 3,42 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri