Brokerii de asigurari au inregistrat, in 2006, o cifra totala de afaceri de 285 milioane euro, ceea ce reprezinta 20% din primele subscrise de societatile de asigurari anul trecut, a declarat citat de NewsIn, presedintele asociatiei de profil, Bogdan Andriescu
Brokerii de asigurare au obtinut, in 2006, venituri de 72 milioane euro. In 2005, brokerii de asigurari au inregistrat o cifra de afaceri de 855,39 milioane lei (232,62 milioane euro), ceea ce a reprezentat aproape o cincime din primele subscrise de societatile de asigurari in 2005.

Din totalul primelor intermediate in 2005 de brokerii de asigurari, ponderea principala au detinut-o asigurarile generale (795,98 milioane lei), cu 93,1%. Asigurarile de viata au totalizat 6,9% din piata (59,41 milioane lei noi).

Un raport al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pe 2005 consemna activitatea a 245 de brokeri de asigurari, din care 153 au intermediat prime numai pentru activitatea de asigurari generale, un numar de patru au intermediat prime numai pentru activitatea de asigurari de viata, numarul brokerilor care au intermediat prime pentru ambele categorii de asigurari fiind de 88.

Acelasi raport arata in vara lui 2006 gradul inalt de concentrare a pietei de brokeraj, 35 de companii de brokeraj in asigurari inregistrand peste 75,4% din primele intermediate in 2005, ceea ce inseamna o valoare de aproape 645 milioane lei noi.

Constantinescu: numarul brokerilor din asigurari este exagerat de mare

Numarul societatilor de brokeraj din asigurari din Romania este in prezent de circa 400, ceea ce reprezinta un numar exagerat fata de dimensiunile inca reduse ale pietei asigurarilor, potrivit presedintelui UNSAR, Cristian Constantinescu. Potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), totodata director general al Allianz Tiriac Asigurari, piata brokerajului in asigurari din Romania este foarte concentrata, 10% dintre jucatori controland circa 90% din totalul pietei.

"Aceste statistici demonstreaza ca brokerii seriosi sunt putini, ceea ce face necesara diferentierea mai stricta intre brokerii care ofera servicii si consultanta clientilor companiilor de asigurari si agentii de asigurari care vand politele companiilor", a mai spus Constantinescu, citat de NewsIn. "Trebuie sa dispara falsii brokeri si mai trebuie sa dispara asa zisii brokeri de RCA care genereaza coflicte intre clienti si asiguratori, incasand bani pentru polite si apoi disparand atat cu banii cat si cu politele", a adaugat presedintele UNSAR.

Constantinescu a mai spus ca UNSAR si Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) vor incheia in curand un acord privind elaborarea unui cod etic care sa reglementeze relatiile dintre brokeri si companiile de asigurari. In acelasi context, responsabilul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Aurelia Cristea, a declarat ca CSA are intentia de a elabora o norma privind certificarea si calificarea profesionala continua a brokerilor in asigurari pentru sporirea profesionalismului in domeniu.

Aceste declaratii au fost facute la cea de-a doua editie a Conferintei Nationale a Brokerilor din Asigurare a carei tema principala a fost " Provocarile generate de aderarea la Uniunea Europeana pentru piata de asigurari ".

In acest sens, directorul societatii London Broker, Ovidiu Demetrescu a spus ca piata romaneasca a brokerajului in asigurari este una emergenta si reprezinta doar 20% din totalul primelor de asigurari subscrise in Romania, in vreme ce in UE se ajunge si la 75-80%. "Un procent de 60% din primele intermediate de brokeri in Romania reprezinta politele de asigurare auto, in vreme ce in UE portofoliul brokerilor este mult mai diversificat", a declarat Demetrescu.

Demetrescu a mai spus ca noua legislatie a societatilor comerciale care impune managerilor si administratorilor incheierea de asigurari de raspundere profesionala va face sa creasca atat piata brokerajului in asigurari, cat si gradul de diversificare al portofoliilor. "Exista inca prea multe societati de stat iar incheierea de asigurari de raspundere profesionala pentru administratorii si managerii acestora este un lucru dificil pentru ca este greu de cuantificat profilul de risc al acestora", a mai spus Demetrescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri