La aproapte un an și jumătate de la lansarea Apple Pay pe piața din România, competitorul gigantului de tehnologie, Google, își face și el disponibilă soluția pe piața noastră. Informații cu privire la ziua în care urmează să fie lansată soluția Google Pay au fost oferite wall-street.ro de către surse din piață.

UPDATE 4: Mastercard anunță, alături de o serie de emitenți parteneri, extinderea serviciului Google Pay

Mastercard oferă serviciul Google Pay în parteneriat cu o serie de bănci și fintech-uri, care includ, dar nu le limitează la: Banca Transilvania, CEC Bank, Curve, LHV Pank, N26, Revolut, Swedbank, TransferWise și Viva Wallet. Astfel, posesorii de carduri Mastercard din Austria, Bulgaria, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, România și Ungaria vor avea acces la serviciul Google.

UPDATE 3: Visa confirmă lansarea Google Pay și prezintă modul în care poate fi folosită aplicația:

Consumatorii din România pot activa serviciul Google Pay din aplicațiile de mobile banking ale Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Orange Money, Revolut și UniCredit Bank, având astfel posibilitatea să facă plăți contactless cu dispozitive mobile, chiar și atunci când cardul lor nu este contactless.

Astfel, dacă aveți conturi bancare la băncile menționate mai sus, puteți adăuga cardurile emise de către acestea prin intermediul aplicației de mobile banking ale instituțiilor financiare.

De asemenea, soluția poate fi găsită și în setările telefonului, la secțiunea setări Google, serviciile contului.

UPDATE 2: ING Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Revolut și Orange Money confirmă lansarea Google Pay prin intermediul comunicatelor de presă.

Anunțul ING Bank:
”Începând de astăzi, clienții ING Bank România au o nouă modalitate rapidă și simplă de a plăti online sau de a efectua plăți contactless, prin înrolarea cardurilor fizice în Google Pay. Google Pay este o platformă de tip portofel digital și un sistem de plată online dezvoltat de Google pentru a stimula achizițiile în aplicație și tap-to-pay pe dispozitivele mobile Android, permițând utilizatorilor să facă plăți folosind telefoanele, tabletele sau ceasurile”.

Anunțul Băncii Transilvania: "Clienţii Băncii Transilvania au, începând de astăzi, încă o opţiune pentru plăţi cu telefonul Android şi retrageri de bani de la bancomat, Google PayTM, pe lângă soluţia de plată a băncii, BT Pay. Este un nou icon brand cu care BT colaborează pentru a include în ofertă alternative de plăţi contactless."

Anunțul CEC Bank: "CEC Bank anunță lansarea serviciilor Google Pay. Astfel, clienții vor avea la dispoziție un nou instrument de plată modern pentru cumpărăturile din magazine și online. Cu Google Pay, posesorii de carduri emise de CEC Bank, pot face plăți contactless direct de pe telefoane cu sistem de operare Android, rapid, conform unui comunicat de presă transmis de către bancă."

Anunțul Orange: "Orange Money completează suita de metode digitale de plată contactless oferită clienților săi cu Google Pay. Utilizatorii Orange Money, care au un smartphone cu sistem de operare Android, sunt printre primii din România care pot înrola cardurile Visa în Google Pay și pot face plăți contactless rapide, în siguranță".

Anunțul Revolut: "Revolut, aplicația financiară globală cu peste 13 milioane de utilizatori în întreaga lume, a anunțat astăzi lansarea serviciului Google Pay pentru clienții din România. Revolut se află printre primele companii de servicii financiare care oferă accesul la funcționalitatea Google Pay prin intermediul aplicației lor, făcând astfel un pas înainte oferindu-le utilizatorilor posibilitatea să își folosească banii așa cum vor."

Pe lângă băncile și Fintech-urile de mai sus, și UniCredit Bank, Alpha Bank, Transferwise, Viva Wallet și Curve vor permite clienților din România să folosească Google Pay.

UPDATE: Informațille wall-street.ro au fost confirmate în această dimineață de lansarea Google Pay în România. Opțiunea este deja disponibilă în aplicațiile de mobile banking ale ING Bank și Banca Transilvania, carduri pe care le-am introdus deja. Puteți găsi aplicația în setările telefonului, la setări Google sau puteți alege introducerea cardului direct din aplicațiile de mobile banking ale celor două bănci. În cazul în care opțiunea Google Pay nu este disponibilă în aplicațiile de mobile banking faceți un update al acestora.

Înscrie-te AICI pentru a afla ultimele informații despre cum se schimbă plățile online și impactul lor de la 1 ianuarie 2021, subiecte discutate în primul Future Banking Meetup - Ți-ai pregătit magazinul online pentru PSD2?

În februarie 2019, Google Pay amâna intrarea în România și alte 3 piețe din regiune, deși băncile se apucaseră de implementare. Era o decizie strategică, luată la nivel central, care prioritiza piețele din Asia, în timp ce pe cele din Europa de Sud-Est probabil că gigantul american a așteptat ca plățile mobile să confirme.

Iată că momentul mult așteptat de către utilizatorii Android a venit, după o perioadă în care o parte dintre ei au avut ocazia să se familiarizeze cu plățile mobile prin intermediul aplicaților lansate de bănci în această direcție, precum ING Pay, BT Pay, CEC Pay, George Pay, RaiPay sau Orange Pay.

Google Pay: când se lansează în România soluția dezvoltată de gigantul de tehnologie și ce bănci ar urma să facă parte din prima serie

Lansarea psoluției Google Pay va avea loc în România marți, 17 noiembrie, potrivit unor surse din piață. Lansarea serviciului nu înseamnă automat faptul că orice utilizator de Android din România are acces la plata cu telefonul mobil prin intermediul Google Pay, ci este nevoie ca banca la care are cont să aibă un parteneriat încheiat cu Google ce implică și o serie de implementări.

Apreciază pagina Future Banking AICI și vei afla în exclusivitate ultimele informații din digital banking și FinTech.

Recent o opinie semnala că lansarea Google Pay în România este iminentă și anticipa o parte dintre băncie și FinTech-urile care ar urma să facă parte din primul val al implementărilor. Între timp, surse din piață au confirmat pentru wall-street.ro o listă și mai lungă de instituții financiare care au semnat parteneriatul cu Google: Banca Transilvania, ING Bank, Orange Money, CEC Bank și UniCredit Bank, dar și Fintech-urile internaționale precum Revolut, Monese, Viva Wallet, Transferwise și Bunq. Acestea ofereau deja soluția pe alte piețe din Europa și va fi ușor doar să deblocheze România odată ce serviciul devine activ.

Conform datelor centralizate de către platforma statista, majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri din România folosesc sistemul de operare Android, respectiv 81,28%(2019).

Google Pay în România: cum funcționează?

Google Pay este o soluție ce îți permite, în cazul în care esti utilizatorul unui telefon care rulează sistemul de operare Android ce este echipat cu NFC(Near Fiel Communication), să faci plăți cu acesta la POS, dar și online la magazinele care au această opțiune. Astfel, Google Pay îți transformă telefonul într-un card contactless.

Concret, orice card contactless din portofelul tău, ce a fost emis de către o bancă parteneră Google, va putea fi adăugat în portofelul digital Google Pay.

În prezent, 9 bănci și FinTech-uri oferă soluții de plată mobile pentru utilizatorii de smartphone-uri Android în România. O analiză cu privire la acestea o puteți citi AICI.

Sursa foto: allmy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri