Decizia bancii centrale de eliminare a obligativitatii avansului si a limitelor pentru ratele lunare la creditele pentru populatie confirma ca economia romaneasca si piata creditului se afla intr-o crestere continua, constanta si stabila, a declarat pentru NewsIn, patronul Altex, Dan Ostahie.

"Faptul ca BNR si personal domnul guvernator, Mugur Isarescu, au dat aceasta unda verde bancilor si societatilor de credit este un semnal limpede ca piata romaneasca de profil s-a insanatosit si ca riscul de supraincalzire a creditului, care a determinat politica atat de prudenta a BNR din urma cu ceva timp, s-a indepartat", a declarat Ostahie.

Potrivit proprietarului Altex, recentele masuri ale BNR vor determina o sporire a concurentei pe piata creditului, in conditii de piata libera, intrucat exigentele de prudenta si necesitatea unui management performant al riscului vor fi transferate de la banca centrala catre jucatorii din piata, prin dereglementarea decisa de banca centrala. "Precum in toate pietele libere sanatoase, reglementarea si supravegherea centralizata sunt inlocuite, treptat, de sistemele de norme interne ale fiecarei companii, a aratat Ostahie.

"Un alt efect al deciziei BNR este acela ca, de acum incolo, va trebui sa punem la punct produse de creditare mult mai personalizate, in functie de profilul financiar si de risc al fiecarui client", a adaugat Ostahie.

Altex, reteaua de distributie de electrocasnice, electronice si produse IT&C detinuta de Dan Ostahie, include si o societate de credit de consum, Credex Finantari, infiintata in parteneriat cu Raiffeisen Bank Romania, in iulie 2005. Raiffeisen Bank detine 30% din actiunile Credex. Societatea a acordat, in primul an de activitate, finantari de aproximativ 45 milioane euro pentru peste 95.000 de clienti, prin cele 114 birouri din retelele Altex si Altex Megastore.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Setari Cookie-uri