Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 35% din oferta bancilor de 5 miliarde lei sub forma plasamentelor in depozite la o luna, cu dobanda anuala de 8,00%, potrivit dealerului sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Banca centrala a atras la licitatia de luni pentru depozitele la o luna 1,765 miliarde lei (519 milioane euro) reprezentand 35% din suma oferita de cele 21 de banci prezente la licitatie. Dupa anuntarea rezultatelor licitatiei, dobanzile la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore) s-au mentinut relativ constante la 7-8% pe an. Suma atrasa, luni, de BNR acopera depozitul similar de un miliard lei ce a revenit azi in piata.

"BNR nu vrea sa scada toata lichiditatea din piata, dar a atras un procent mai mare decat la ultimele licitatii. Dobanzile overnight au fost destul de ridicate, de 8,25-8,50 % pe an, ca urmare a nevoii de lichiditati din piata. Azi au iesit din piata si banii pentru titlurile emise pe 1 martie de Ministerul Finantelor si este posibil ca dobanzile sa fi crescut si din aceasta cauza", a mai spus Birle pentru NewsIn.

Citeste si:

"Ce este important de mentionat, este nu neaparat reducerea numarului de participanti fata de saptamana trecuta, ci mai degraba, reducerea lichiditatii in piata interbancara fata de saptamana trecuta, cand oferta totala a bancilor a fost de 8 miliarde lei, in timp ce astazi am remarcat o oferta totala a bancilor de numai 5 miliarde lei, deci o reducere cu 3 miliarde lei a lichiditatii interbancare", a spus directorul executiv adjunct al trezoreriei Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, pentru The Money Channel.

Banca centrala a atras 2 miliarde lei la licitatia de saptamana trecuta, iar suma "sterilizata" de BNR a reprezentat un sfert din oferta bancilor. BNR a refuzat sa mai atraga, din decembrie 2006, toti banii oferiti de banci la licitatiile pentru depozitele la o luna. Banca centrala a vrut ca, in acest fel, sa tempereze intrarea in tara a valutelor straine, care au dus la aprecierea rapida a leului de la sfarsitul anului trecut, sustin bancherii.

Cursul oficial afisat ieri de banca centrala, arata un nivel de 3,4006 lei/euro, respectiv o depreciere a leului cu 80 lei vechi fata de euro (0,24%), comparativ cu nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute, cand BNR a afisat un curs de 3,3926 lei/euro. BNR a afisat, in prima parte a zilei de luni, o medie a dobanzilor overnight de 7,50% pe an la depozitele atrase (BUBID), cu 0,28 puncte procentuale mai mult decat vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 8,41% pe an, cu 0,27 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.