Contractarea produselor de economisire-creditare oferite de Raiffeisen Banca pentru Locuinte nu va fi afectata de schimbarile anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) referitoare la conditiile de creditare catre populatie, potrivit reprezentantilor bancii.

Astfel, potrivit lui Hans Joerg Schmid, directorul de distributie al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, majoritatea celor 120.000 de clienti ai bancii au contractat credite pentru renovare si nu neaparat pentru cumpararea unei case.

“O estimare arata ca circa 70% din clientii nostri au credite pe care le folosesc pentru renovarea unui imobil care il au deja in proprietate”, a declarat Schmid, citata de NewsIn, amintind ca 97% din proprietatile din Romania sunt proprietati private.

In aceste conditii, chiar daca bancile vor renunta sa ceara avansul pentru credite ipotecare, grupul tinta al bancii nu va fi diminuat, dat fiind ca o medie a creditului contractat se situeaza intre 5.000 si 6.000 de euro, ceea ce nu ajunge pentru achizitionarea unui imobil. Totodata, reprezentantii bancii au anuntat, marti, ca se vor alinia laproiectul anuntat de BNR, in masura in care el va fi adoptat. Potrivit directorului de dezvoltare al bancii, Valentin Tarcea, clientii incep sa vina si pentru credite destinate constructiilor insa nu s-a conturat o tendinta in acest sens.

Datele bancii arata ca Romania se afla mult in urma tarilor invecinate in privinta creditelor contractate de populatie, in sensul ca, volumul creditelor pentru imobile reprezinta doar 9% din PIB. in acelasi timp, Ungaria are o pondere de 17,4%, Cehia de 14,3%, iar in Bulgaria nivelul creditelor se ridica la 16,7% din PIB. Studiile bancii germane arata ca romanii prefera deocamdata sa ia credite de nevoi personale, care reprezinta circa 77% din totalul imprumuturilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Sistemul de economisire-creditare "bauspar" se deblocheaza partial