Negritoiu: Cresterea pietei de capital este modesta dupa aderare

Cresterea pietei de capital va fi modesta dupa aderarea la Uniunea Europeana, pentru ca marile companii nationale nu au fost listate la momentul oportun, a precizat directorul ING Romania, Misu Negritoiu.

"Marile companii nationale, national champions, au fost deja privatizate, motiv pentru care o eventuala listare ramane la latitudinea actionarilor majoritari", a spus Negritoiu citat de NewsIn.

Potrivit reprezentantilor ING Securities, una dintre problemele pietei de capital este si procentul mic de actiuni listate din marile companii, cum a fost cazul Transelectrica.

Divizia de brokeraj a ING Bank, ING Securities a obtinut in anul 2006 o cifra de afaceri de 13,84 milioane lei (3,95 milioane euro), in crestere cu 33% fata de anul anterior, datorita interesului sporit al investitorilor straini pentru piata de capital romaneasca, spun reprezentantii companiei.

Profitul net realizat de ING Securities ain 2006 a fost de 7,58 milioane de lei, in crestere cu cu 22,6% fata de castigul din 2005.

Numarul societatilor listate a scazut, in 2006, la 58 de companii, cu 9,37% mai putin decat in anul anterior, cand au fost 64 de emitenti, potrivit datelor centralizate de BVB. Numai doua companii au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti anul trecut, Transelectrica si Turbomecanica, in vreme ce in 2005 cinci noi societati au fost listate. Unul dintre motivele reducerii numarului de emitenti a fost reorganizarea structurii pietei de capital, care a avut loc la sfarsitul anului 2006, dupa intrarea in vigoare a codului bursier, cand sapte dintre companiile listate la primele doua categorii ale BVB au fost retrogradate la categoria titlurilor necotate. In plus, in anul 2006, a fost delistata compaia Otelinox.

7 martie 2007 13:05:39


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Studiu BCG: Averea românilor ar putea fi mai puțin afectată de criza COVID-19
Setari Cookie-uri