Clarificarea mediului economic din Romania nu mai este de ajuns pentru a determina cresterea cotatiilor bursiere
Investitorii straini, cei care au determinat cresterea bursiera de la inceputul anului, asteapta urmatoarea miscare a dobanzii de referinta la dolarul american. In lipsa lor, investitorii autohtoni nu pot genera inversarea trendului Bursei. De la sfarsitul lunii februarie si pana acum, Bursa a (s)cazut din mai multe cauze: cresterea impozitului pe castigul de capital, balbaielile Guvernului referitoare la aplicarea impozitului pe castigul de capital, joaca cu anticipatele a politicienilor, preturile actiunilor au ajuns la nivele care nu mai erau justificate de performantele financiare ale companiilor.

La acel moment, toata lumea astepta cateva evenimente care ar fi putut inversa trendul: liberalizarea contului de capital, avizul favorabil al Parlamentului European pentru semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, clarificarea modalitatii impozitarii castigului de capital. Toate acestea au avut loc, dobanzile au scazut si mai mult, iar preturile actiunilor au ajuns la un nivel scazut in comparatie cu maximele inregistrate.

Acesti factori ar fi trebuit sa determine o oarecare crestere a Bursei in ultimele doua saptamani, dar nu s-a intamplat asa, astfel ca investitorii isi pun intrebari: De ce nu creste Bursa? Ce mai asteapta cumparatorii (respectiv investitorii mari)? De ce avem lichiditatea atat de scazuta la BVB? Brokerii sunt de parere ca trebuie sa ne indreptam atentia catre pietele externe, mai ales catre pietele din jur, si sa cautam acolo raspunsul, pentru ca evolutia pozitiva a Bursei din perioada octombrie 2004 februarie 2005 s-a datorat in mare parte investitorilor straini care au generat o presiune mare la cumparare.

In opinia lui Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction, in acest moment ne aflam intr-o perioada in care investitorii straini se afla sporadic in piata (fapt demonstrat si de evolutia burselor din regiune), in timp ce cei autohtoni asteapta inca o confirmare a inversarii trendului. De fapt, in acest moment, piata este dominata din nou de investitori autohtoni cu un caracter pronuntat speculativ. Din pacate, in aceste conditii, piata romaneasca continua sa prezinte inca o corelatie modesta sau deseori intarziata vizavi de acele evenimente care influenteaza traditional pietele bursiere mai dezvoltate, spune Brendea.

Aproape toate pietele central si est-europene au consemnat scaderi simultane, ceea ce face sa credem ca marii investitori straini si-au transferat fondurile sau atentia catre alte piete. Pe piata romaneasca, scaderea a fost mai drastica datorita faptului ca preturile s-au apreciat mult mai mult decat nivelul consemnat pe pietele din regiune.

Nicolae Ghergus, directorul general al Confident Invest, considera ca variatiile mari ale trendurilor au fost in principal efectul intrarilor de capital strain in piata romaneasca, si aici este vorba despre noile fonduri cu capital de risc intrate in a doua jumatate a anului trecut. Acei bani au reprezentat impulsul necesar cresterii in avalansa a preturilor, pe fondul nevoii de actiuni romanesti si a lipsei de actiuni lichide de la BVB. Incepand cu a doua jumatate a lunii februarie, pe fondul retragerii masive a capitalului speculativ si reorientarea catre piata americana in special, toate bursele est-europene s-au depreciat in egala masura, a precizat Ghergus.

Situatia economiei americane s-ar putea sa-i determine pe multi investitori straini sa stea in stand-by. Cei mai recenti indici publicati au aratat ca inflatia a crescut in luna martie, ceea ce ar putea determina Banca Centrala a SUA (FED) sa mentina sau sa accelereze ritmul cresterii dobanzii de referinta, insa marile companii americane au semnalat faptul ca majorarea dobanzilor le-ar influenta negativ performantele financiare.

Iulian Panait, presedintele KTD Invest, spune ca este posibil ca previziunile din ultima perioada cu privire la incetinirea ritmului de crestere economica la nivel global (incluse printre altele si in raportul FMI dat publicitatii acum doua saptamani) sa-i determine pe investitorii straini sa retraga o parte a capitalurilor investite in actiuni tranzactionate pe pietele emergente si sa le directioneze catre obligatiuni tranzactionate pe pietele mature, pentru care se asteapta ca randamentele sa creasca in urmatoarele trimestre. Chiar daca in cazul Romaniei, probabil, nu putem vorbi inca de o tendinta de retragere a capitalurilor straine, deocamdata evolutia pietei arata ca pentru moment nerezidentii s-au retras din pozitiile de cumparare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri