Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale a incheiat un parteneriat cu Bursa Romana de Marfuri privind infiintarea platformei bursiere de tranzactionare a gazelor naturale, ce ar putea fi operationala din 2007, a declarat directorul Gabriel Sarbu.

"Am incheiat un parteneriat de colaborare cu Bursa Romana de Marfuri (BRM), pentru a infiinta platforma de tranzactionare a gazelor naturale. Este greu de estimat cand va putea fi functionala aceasta platforma, intrucat este o premiera in Romania, insa noi speram sa poata fi utilizata chiar din acest an", a declarat directorul general al Departamentului Gaze si Tarife din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Gabriel Sarbu, citat de NewsIn.

Acesta a precizat ca nu a fost stabilit un calendar exact al activitatilor de infiintare a acestei platforme bursiere, intrucat prioritatile sunt stabilirea locurilor de tranzactie si standardizarea contractelor. "Din aprilie vom incepe scolarizarea tuturor factorilor implicati in aceasta activitate, astfel incat sa stie fiecare care va fi rolul sau pe aceasta bursa", a mai spus Sarbu.

El a subliniat faptul ca este pentru prima data cand in Romania se demareaza procedurile de infiintare a acestei platforme bursiere.La inceputul lunii februarie, seful Serviciului Reglementare Piata de Gaze din cadrul ANRGN, Florin Radoi, declara ca ANRGN negociaza cu BRM incheierea unui protocol prin care, pe aceasta bursa, sa se incheie contracte bilaterale si sa aiba loc tranzactii spot cu gaze naturale.

Acesta precizase ca pe platforma BRM se vor infiinta piata spot de gaze naturale si piata contractelor bilaterale, urmand ca operatorul de piata din cadrul Dispeceratului de Gaze Naturale sa administreze piata de echilibrare fizica, fara a fi implicat financiar.

"Aceste tranzactii cu gaze naturale facute prin bursa sunt necesare pentru cresterea transparentei si pentru o mai buna intalnire a cererii si ofertei", a subliniat Radoi. Radoi a mai spus ca piata spot va functiona pe un principiu similar Pietei pentru Ziua Urmatoare, administrate in prezent de OPCOM. Oficialul ANRGN a mai aratat ca Autoritatea nu vede oportuna aparitia unei institutii care sa supravegheze autoritatile de reglementare din piata de energie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Raiffeisen Bank anunță comisioane 0 la încasări prin POS și e-commerce
Setari Cookie-uri