Bancile din Romania au inceput sa anunte ce fel de credite vor da imediat dupa momentul intrarii in vigoare ale noilor reglementari anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Alpha Bank este primul jucator de pe piata locala care anunta care sunt conditiile pe care le va aplica la acordarea de imprumuturi persoanelor fizice. Astfel, Alpha Bank va reduce la maxim 15% avansul pentru toate creditele ipotecare-imobiliar Alpha Housing, de la momentul intrarii in vigoare ale noilor reglementari anuntate de BNR.

Reducerea avansului va putea fi aplicata odata cu intrarea in vigoare a noilor masuri anuntate de banca centrala, care a decis eliminarea obligativitatii avansului minim la creditele imobiliare si ipotecare.

In conditiile in care valoarea evaluata a imobilului este mai mare decat valoarea sa de achizitie, clientii ar putea sa nu mai plateasca niciun avans pentru acordarea unui credit Alpha Housing.

Avansul cerut de banci clientilor persoane fizice pentru credite va ajunge la un nivel de 10-15% dupa relaxarea restrictiilor impuse de banca centrala in domeniu, a apreciat directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers. Nu am stabilit inca masurile privind relaxarea conditiilor de creditare, insa este posibil sa majoram gradul de indatorare pentru anumite categorii de clienti, explica seful BT.

In opinia sefului Bancii Transilvania, aceasta tendinta va avea si riscuri, un avans mai mic presupunand o dobanda mai mare.

Inca lucram la diferite produse de creditare, dar asteptam forma finala a regulamentului BNR, a declarat Robert Rekkers in cadrul unui seminar pe probleme economice.

BNR a hotarat in urma cu zece zile sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Fiecare banca va putea stabili astfel norme proprii de expunere fata de clientii persoane fizice, care vor fi aprobate de Directia Supraveghere a bancii centrale, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
ING Bank anunță măsuri de sprijin pentru clienții afectați de criza Covid-19
Setari Cookie-uri