Bancherii din Romania pariaza pe sistemul de economisire-creditare, motivatiile lor fiind intarite de succesul pe care acesta l-a inregistrat in tarile din jur.
Banca Comerciala Romana, cel mai mare jucator din sistem, ia in considerare varianta deschiderii unei banci specializate in finantari pentru locuinte, potrivit presedintelui executiv al BCR, Nicolae Danila.

Segmentul de piata al bancilor pentru locuinte este dominat de Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte.

ôExact cum am mai spus, cred ca aparitia unor jucatori noi pe segmentul bancilor pentru locuinte este de bun augur. Este loc pentru toata lumea si asta cu atat mai mult cu cat necesitatea imbunatatirii sistemului locativ al romanilor este evidentaö, a declarat pentru Wall-Street Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Cifrele date publicitatii de seful RBL arata ca peste sase milioane de romani intentioneaza sa-si imbunatateasca situatia locativa in urmatorii ani si mai mult de 57% din locuintele actuale existente necesita investitii si renovari rapide.

Creditele ipotecare vor cunoaste o crestere exploziva in urmatoarea perioada deoarece exista cerere foarte mare, a explicat Nicolae Danila.

Presedintele executiv al BCR a precizat ca va creste ponderea creditelor ipotecare, insa este posibil ca preturile de pe piata imobiliara sa scada. El a estimat ca in peioada urmatoare vom asista la o cerere importanta de spatii locative.

"Nu ma refer doar la creditele rezidentiale unde sunt clienti cu venituri mari. BCR se va orienta si pe segmentul celor cu venituri medii si sub medii, pentru ca este o zona care trebuie sprijinita si care poate aduce o crestere importanta", a declarat Danila.

Exista o diferenta intre categorii de persoane fizice de aceea bancile comerciale vor trebui sa vina cu produse si servicii specifice pentru fiecare categorie. "Segmentarea clientilor in functie de nivelul veniturilor va fi importanta in viitor, intrucat va fi impusa de piata", a spus Danila. Cu cat veniturile sunt mai mari, cu atat clientii au mai multe asteptari, iar banca trebuie sa vina cu solutii adaptate, a explicat Danila.

RBL are aproape 100.000 de clienti, iar valoarea totala a contractelor depaseste 500 milioane euro. Activele bancii au ajuns, la sfarsitul lunii septembrie, la 63,5 milioane euro, iar suma medie contractata este de circa 5.700 euro.

Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, ne-a declarat ca in aproximativ 2-3 ani banca condusa de el va deveni si profitabila pe fondul cresterii pietei creditului ipotecar. ôIn primii doi ani de activitate am avut cheltuieli foarte mari,ö ne-a declarat Ionut Costea.

HVB Banca pentru Locuinte avea, la sfarsitul lunii septembrie, active de 35,9 milioane lei (10 milioane euro), potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
2006: Privatizarea BCR - liderul pietei bancare romanesti