Banca elena ATEbank a platit 48,7 mil. euro pentru Mindbank

Investitia bancii elene Agricultural Bank of Greece (ATEbank) pentru achizitia pachetului de 69,01% detinut la Mindbank, a totalizat 48,7 milioane euro, potrivit raportului financiar al institutiei pe anul trecut.

Din costul achizitiei, 44 milioane euro au reprezentat pretul actiunilor, iar restul de 4,7 milioane euro au fost cheltuieli legate direct de achizitie, informeaza NewsIn. Mindbank era, la finalul anului trecut, a 30-a banca de pe piata romaneasca dupa active, cu o cota de piata de 0,20%, potrivit datelor bancii centrale. Banca are o retea de 12 unitati si ofera servicii financiare in special firmelor medii si populatiei, in lei si valuta.

Mindbank a incheiat anul trecut cu active de 100,5 milioane euro, iar portofoliul de credite includea 18,7 milioane de euro catre alte banci si 37,5 milioane euro catre clienti nebancari. Depozitele atrase de la clientii nebancari insumau 49 milioane euro la finalul anului trecut, potrivit raportului financiar al bancii elene.

ATEbank, actionarul majoritar al Mindbank, a obtinut un profit net de 161,4 milioane euro in 2006, in crestere cu 44% fata de anul anterior, si detinea active de 20,6 miliarde euro la finalul anului trecut. Banca este controlata de statul elen, care detine 77,32% din titlurile bancii, fara posibilitatea de a-si diminua participatia sub 51%.

ATEbank este a patra banca din Grecia dupa active si detine o cota de piata de 8% din piata creditelor locale si de 10% din cea a depozitelor. Banca are o prezenta puternica pe sectorul agricol, dar si pe pietele pentru firme mari si de credite ipotecare. Creditele mai profitabile pentru intreprinderile mici si mijlocii si de consum sunt reprezentate oarecum slab in portofoliul de credite al bancii, potrivit agentiei de rating Fitch.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri