Acordul cu Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) presupune cooperarea prin schimbul de informatii si pregatirea profesionala, in scopul prevenirii si combaterii spalarii banilor si a finantarii terorismului. in urma protocolului semnat, cele doua institutii vor supraveghea operatiunile suspecte de spalare a banilor constatate de CSSPP pe piata pensiilor private.
CSSPP si ONPCSB vor organiza operatiuni comune de control la fondurile de pensii, administratorii, depozitarii, auditorii financiari autorizati de arbitrul pensiilor. "De altfel, legislatia secundara emisa de catre CSSPP privind autorizarea societatilor de pensii si a administratorilor de fonduri de pensii private stabileste faptul ca nu pot fi actionari, membri ai consiliului de administratie, membri ai comitetului de directie sau auditori financiari ai unui administrator, persoanele nominalizate de actele normative privind prevenirea si combaterea utilizarii sistemului financiar-bancar in scopul finantarii de acte de terorism", se spune intr-un comunicat al institutiei.
Interdictia se aplica si persoanelor care au fost condamnate pentru infractiuni de coruptie, spalare de bani, infractiuni contra patrimoniului, abuz in serviciu, luare sau dare de mita, fals si uz de fals, deturnare de fonduri, evaziune fiscala, primire de foloase necuvenite, trafic de influenta, marturie mincinoasa sau alte fapte "care nu creeaza premisele necesare pentru asigurarea unei gestiuni sanatoase si prudente a administratorului unui fond de pensii private", a avertizat CSSPP.
Protocolul semnat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) presupune colaborarea in legatura cu elaborarea initiativelor legislative si a reglementarilor specifice, pentru a preveni posibile conflicte de interese sau o interpretare eronata a cadrului legal.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: