Marile bănci din România se așteaptă la un leu relativ stabil în anul 2021, vestea bună fiind că niciun analist bancar nu mizează în momentul de față pe un curs care să depășească 5 lei/euro. Totuși, deprecierea monedei naționale va continua cel mai probabil și anul acesta.

BNR a anunțat ieri un curs de schimb oficial de 4,87 lei pentru un euro.

Anul trecut, leul a pierdut 9 bani față de euro, cursul urcând de la 4,7793 lei/euro la începutul lui ianuarie 2020, la 4,8694 lei/euro la 31 decembrie 2020. Procentual, cursul de schimb a urcat cu 1,88%, moneda națională înregistrând astfel doar o depreciere minoră în ciuda anului extrem de dificil pentru economie.

BRD: Curs mediu în 2021 – 4,93 lei/euro

Reprezentanții BRD spun că se așteaptă ca BNR să fie confortabil cu o depreciere treptată a leului, de circa 2-3% pe an.

”Acest lucru ar determina tranziția leului în intervalul 4,90- 5,00 în fața euro în 2021, cu o medie de 4,93 și o valoare la finalul anului de 4,97”, spun analiștii băncii.

Cu toate acestea, dacă consolidarea fiscală nu este confirmată după alegerile generale, leul poate fi supus unei presiuni suplimentare din cauza sentimentului volatil al pieței, a potențialelor retrogradări ale ratingului și a eventualelor ieșiri de capital ulterioare. În acest caz, ar trebui luată în calcul o volatilitate mai ridicată.

BCR: Cursul va fi la un pas de pragul de 5 lei/euro la final de an

BCR anticipează un curs de schimb de 4,92 lei în primul trimestru de anul acesta, urmat de o depreciere constantă a monedei naționale, care va culmina la 4,99 lei/euro în ultimele trei luni din 2021.

T1 2021 T2 2021 T3 2021 T4 2021
RON/EUR 4,92 4,94 4,95 4,99

ING: Leul va avea o depreciere constantă dar modestă

ING are o țintă de 4,87 lei/euro pentru finalul acestui an, urmată de o depreciere constantă, dar modestă în 2021, până la 4,92 lei/euro.

ING a avut pentru finalul anului trecut o țintă a cursului de schimb de 4,87 lei/euro, adică extrem de apropiată de nivelul înregistrat în piață.

Banca Transilvania: Cursul va continua să urce. Media anuală: 4,89 lei/euro

După incidența pandemiei, Banca Națională a României (BNR) a implementat o serie de măsuri de relaxare, convenționale, inclusiv reducerea ratei de dobândă de referință de la 2,5% la 1,5%, și non-standard, inclusiv â cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară.

”Aceste măsuri au fost eficiente și au contribuit la scăderea ratelor de dobândă atât pe piața monetară, cât și pe piața titlurilor de stat, precum și la stabilitatea cursului EUR/RON. La nivelul economiei financiare prognozăm o creștere graduală a ratei de dobândă la obligațiunile suverane pe scadența 10 ani și continuarea tendinței ascendente pentru cursul EUR/RON în trimestrele următoare”, spuen Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică Banca Transilvania.

Potrivit celor mai recente estimări făcute de analistul BT, cursul leu/euro ar urma să înregistreze o medie anuală de 4,89 lei/euro în 2021.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri