Activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) au crescut in februarie cu 0,7%, fata de luna precedenta, si cu peste 78% fata de activele exprimate in euro la sfarsitul lunii februarie 2006, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Activele nete ale fondurilor deschise de investitii (monetare, de obligatiuni, diversificate, de actiuni) au crescut in februarie cu 0,7%, pana la 678 milioane lei (199 milioane euro), fiind sustinute de lansarea pe piata a unui nou fond. Luna februarie aduce in piata si primul fond lansat in acest an, FDI KD Optimus, fond deschis diversificat administrat de SAI KD Investments Romania SA, anunta NewsIn.

Cu toate ca in luna studiata fondurile diversificate au castigat un nou fond, cota de piata a acestei categorii aproape ca nu s-a modificat fata de luna precedenta, deoarece sase dintre cele 12 fonduri au inregistrat scaderi ale activelor nete, ceea ce in final a determinat o crestere medie de active nete cu doar 0,2%, pana la 252 milioane lei, fata de ianuarie. Fondurile de actiuni au inregistrat o crestere a activelor nete cu 0,7%, pana la 229 milioane lei, fata de ianuarie. Fondurile de obligatiuni au cunoscut in februarie cea mai mare crestere dintre fonduri a activelor nete, si s-au apreciat cu 7,6%, pana la 67,2 milioane lei. Fondurile monetare nu au reusit sa-si mentina rata de crestere a activelor nete, inregistrata in ultimele doua-trei luni, si au consemnat o scadere cu 1,3%, pana la 130 milioane lei. Scaderea de pe fondurile monetare nu s-a datorat doar volumului crescut de rascumparare de pe FDI Simfonia 1, care oricum a fost cu 12% sub rascumpararile din ianuarie, ci si volumului redus de subscrieri in aceste fonduri.

Cota de piata detinuta de fondurile diversificate impreuna cu fondurile de actiuni este de 142 milioane euro, peste 70% din intreaga industrie a FDI.

Din punct de vedere al nivelului de atractivitate, in februarie 2007, fluxul intrarilor de capital pe fondurile diversificate si pe cele de actiuni este negativ, comparativ cu luna similara din 2006. Acest fenomen este inregistrat pentru prima oara in ultimele 12 luni. Fondurile monetare si cele de obligatiuni isi pastreaza nivelul de atractivitate in marja obisnuita in ultimele 12 luni.

Pe ansamblul Organismelor de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (OPCVM), numarul investitorilor raportat la cel din luna anterioara este aproximativ acelasi, in schimb fondurile monetare au inregistrat o scadere cu 1%a numarului investitorilor, cele de obligatiuni o crestere cu 0,5%, cele diversificate o scadere nesemnificativa, iar cele de actiuni o usoara crestere de 0,3%.

Persoanele juridice reprezentau 1,6% din totalul investitorilor si detineau 53,4% din activele nete ale industriei, cu 3% mai putin decat in luna ianuarie. Pe categorii de fonduri, persoanele juridice detineau 85% din fondurile monetare, 60,3% din cele de obligatiuni, 55,6% din cele diversificate, si 30,5% din fondurile de actiuni.

Comparativ cu rata inflatiei de 0,04% in februarie si de 3,81% pe ultimele 12 luni, indicele fondurilor mutuale, IFM, a cunoscut in februarie o depreciere de 3,61% fata de ianuarie, si o depreciere de 11,42% fata de februarie 2006. Evolutia IFM, pe ultimii trei ani, indica o apreciere de 66,5%, cu mentiunea ca moneda nationala s-a apreciat fata de euro cu 2,5% in ultimele 12 luni.

Privind randamentul, fondurile monetare FDI Simfonia 1 si FDI Bancpost Plus au inregistrat in februarie cresteri de 0,5%, respectiv, de 0,4%, peste rata inflatiei de 0,04%. Aceste fonduri au crescut in ultimele 12 luni cu 2,6%, respectiv, cu 2,3% peste rata inflatiei, care a fost de 3,81%. La sfarsitul lunii analizate, activele nete ale FDI Bancpost Plus au crescut cu 0,4%, iar cele ale FDI Simfonia 1 s-au diminuat cu 2,1%, ceea ce a permis Bancpost Plus sa atinga 30% din cota de piata in cadrul fondurilor monetare, restul de 70% revenind Simfonia 1.

Pe ansamblul industriei OPCVM, activele nete ale fondurilor de obligatiuni au avut in februarie cea mai mare crestere dintre fonduri, de 7,6%, dintre acestea remarcandu-se FDI Orizont, cu o crestere de 34,8%, FDI tezaur, cu o crestere de 22,4%, si FDI Vanguard, cu o crestere de 19,2%. Activele nete ale FDI Stabilo s-au diminuat cu 2,1% fata de ianuarie. Fondurile din aceasta categorie au obtinut in februarie performante lunare peste rata inflatiei. Performantele cele mai bune pe ultimele 12 peste rata inflatiei le-au afisat FDI Orizont, cu 12,8%, FDI Stabilo, cu 7,3%, si FDI Tezaur, BCR Clasic, Fortuna Gold si Vanguard, cu performante cuprinse intre 5,7% si 6,9%.

Performanta medie, pe ultimele 12 luni, a fondurilor de obligatiuni, facand abstractie de FDI Europa care a avut o performanta negativa, este de 7,1%, iar cu FDI Europa care are o pondere apreciabila (27,4%), performanta fondurilor este trasa in jos pana la 4,6%. Randamentul negativ al FDI Europa se datoreaza specificului fondului, care are peste 65% din activul net investit in obligatiuni emise in spatiul Uniunii Europene, iar multe dintre valutele din UE au cunoscut fata de leu o depreciere. Fluxul intrarilor in aceasta categorie de fonduri a fost in februarie de peste un milion de euro, cele mai importante intrari fiind consemnate pe FDI Tezaur, peste 1,5 milioane lei, BCR Calsic, peste 1,1 milioane lei, Orizont, peste 1,3 milioane lei, si Vanguard, peste 0,6 milioane lei.

Fondurile diversificate au obtinut in ultimele 12 luni randamente cu mult peste inflatia din aceasta perioada, chiar daca in prima parte a anului au avut de suferit de pe urma corectiilor de pe piata bursiera, cele mai mari cresteri fiind obtinute de FDI Fortuna Clasic, de 22,4%, FDI BT Clasic, cu 17,9%, si FDI Transilvania, cu 17,6%, urmate de celelalte fonduri care au afisat cresteri intre 7,7% (FDI BCR Dinamic) si 15,3% (FDI FCEx). Nivelul rascumpararilor comparativ cu cel al subscrierilor, pe ansamblul acestei categorii de fonduri, a condus la un flux de capital negativ, in valoare de 1,7 milioane lei. Fondurile la care fluxul intrarilor de capital a fost pozitiv sunt FDI Raiffeisen Benefit, cu aproape un milion de lei, FDI Bancpost Active, cu 0,4 milioane lei, si BT Clasic, cu 0,2 milioane lei.

Numarul fondurilor diversificate cu expunere pe piata bursiera de peste 50% s-a redus datorita faptului ca FDI Transilvania a coborat la 48,9% expunere pe actiuni cotate. Celelalte fonduri diversificate a caror expunere pe piata bursiera depaseste 50% sunt FDI FCEx, Bancpost Active si Integro. Nivelul expunerilor pe piata obligatiunilor aproape ca s-a pastrat, FDI Raiffeisen Benefit avand o expunere de 43,5%, FDI Capital Plus, de 36,1%, FDI BCR Dinamic, de 39,5%. La FDI Raiffeisen Benefit se remarca o expunere indirecta pe obligatiuni si pe actiuni, datorita plasamentelor facute in anumite fonduri europene. FDI KD Optimus, noul sosit, nu a avut timp pentru a-si efectua plasamentele in conformitate cu politica investitionala, obligatiunile lipsind la sfarsitul lunii februarie din portofoliul fondului.

Fondurile de actiuni, cele cu cea mai mare expunere pe piata bursiera, au avut de suferit de pe urma corectiilor inregistrate pe pietele internationale, determinate de declaratia autoritatilor chineze care au spus ca "vor lua masuri impotriva unor practici nelegale de pe piata de capital locala". Aceste "practici" au condus la castiguri medii de peste 100% pe actiunile chinezesti. Corectiile care au urmat s-au resimtit imediat pe pietele din Hong Kong, Singapore, apoi pe cele din Europa, si in final pe cele din SUA. Anumiti analisti au precizat ca "era de asteptat ca pe aceste piete sa se produca unle corectii", deoarece bursele principale, in special cele americane, "au mers in ultimii ani din maxim in maxim". Piata autohtona a fost afectata la randu-i de aceste corectii, iar fondurile de actiuni au inregistrat in luna raportata randamente mai mici, iar unele cazuri chiar negative.

Aceste corectii nu au influentat prea mult nivelul randamentelor pe ultimele 12 luni, FDI Omninvest crescand cu 48,4%, Active Dinamic cu 34%, BT Maxim cu 33,1%, Napoca cu 23,8%, KD Maximus cu 17,4%, Intercapital cu 13,7% si BCR Expert cu 11,1%.

Pe fondul unor subscrieri semnificative, cum au fost la FDI Raiffeisen Prosper de 2,4 milioane lei si la FDI BT Maxim si BT Index de peste 3,3 milioane lei, s-au inregistrat si rascumparari importante, ceea ce a dus la o crestere a activului net cu doar 0,7% in februarie. Fondurile al caror flux de capital a fost pozitiv si care au obtinut cresteri importante de activ net peste media categoriei sunt FDI FON, cu 6,5%, FDI Active Dinamic, cu 6,4%, si BT Maxim, cu 4,2%. Cea mai severa scadere de activ din aceasta categorie, si din intreaga industrie, s-a produs la FDI Premio, diminuarea fiind de 36% fata de luna ianuarie, determinata de volumul rascumpararilor de 2,5 milioane lei.

Fondurile de actiuni cu expunerea cea mai mare pe piata bursiera, la sfarsitul lui februarie, erau FDI Premio, cu 98,7% (73,8% in ianuarie), FDI Active Dinamick, cu 95,7% (97,4% in ianuarie), FDI Napoca cu 85,7% (85,2% in ianuarie), si FDI Omninvest, cu 81,3%, acestea fiind singurele fonduri cu de peste 80% pe actiuni cotate. Expunerea directa pe piata bursiera a FDI Raiffeisen Prosper este de 43,2%, iar expunerea indirecta pe aceeasi piata este 20,4%, prin intermediul plasamentelor in anumite fonduri europene de actiuni.

Administratorii care detin cele mai mari active din industria OPCVM sunt BCR Asset Management, cu 108,4 milioane lei (16%), SG Asset Management-BRD, cu 106,6 milioane lei (15,7%), Raiffeisen Asset, cu 86,4 milioane lei (12,7%), EFG Mutual Funds Management 71,3 milioane lei (10,5%), Globinvest, cu 66,8 milioane lei (9,8%), BT Asset Management, cu 59,3 milioane lei (8,7%), Certinvest, cu 54,2 milioane lei (8%) si Pioneer Asset Management, cu 38,9 milioane lei (5,7%).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri