Cursul oficial afisat joi de banca centrala, de 3,3722 lei/euro, marcheaza o depreciere a monedei europene cu 0,26% in raport cu leul fata de ziua precedenta, ca efect al urcarii dobanzilor pe piata monetara, potrivit dealerilor.

La deschiderea sedintei valutare de joi, un euro se tranzactiona cu 3,3720 - 3,3750 lei, putin sub nivelul de miercuri seara, insa leul s-a intarit pana la cotatii de sub 3,37 lei/euro, sustinut de vanzarile de valuta si de cresterea dobanzilor pe piata monetara interbancara. in jurul orei 14, un euro se tranzactiona cu 3,3650 - 3,3660 lei.

"Este un efect al cresterii dobanzilor la o zi pe piata monetara la peste 9%. In plus, Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a anuntat o noua emisiune de obligatiuni in lei, care da un semnal pozitiv pentru investitori", a declarat dealerul Bancii Transilvania Florin Bota, pentru NewsIn.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat, joi, un curs oficial de 2,5534 lei/dolar, cu 79 lei vechi mai putin pentru un dolar fata de miercuri. Pe pietele internationale, moneda americana s-a mentinut in prima parte a zilei la cotatii de peste 1,32 dolari/euro, iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, moneda americana era cotata la 1,3215 dolari/euro.

Banca centrala a afisat joi un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 8,46% pe an, in crestere fata de 7,69% in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a urcat la 9,53% pe an, de la 8,53% pe an, cat era miercuri. "Cresterea dobanzilor reprezinta un semnal de alarma ca lichiditatea din piata a scazut, dar nu cred ca este chiar asa de mare lipsa", a spus Bota.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
În sfârșit! Poți plăti cu cardul contactless direct în autobuzele STB
Setari Cookie-uri