Exportatorii si cei care au economii si venituri in euro resimt efectele aprecierii leului fata de moneda europeana. Euro a coborat la Bucuresti la cel mai scazut nivel fata de leu inregistrat din decembrie 2002, ca urmare a lipsei de lichiditate de pe piata monetara.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3477 lei pentru un euro, cu 4,4% mai putin decat in urma cu un an. In schimb, scaderea euro fata de leu este o veste buna pentru cei care au de rambursat datorii in moneda europeana.

Cursul oficial afisat luni de banca centrala, de 3,3477 lei/euro, reprezinta un maxim pentru moneda nationala din decembrie 2002 si marcheaza o depreciere a monedei europene cu 0,48% in raport cu leul fata de vineri, ca urmare a lipsei de lichiditate de pe piata monetara, potrivit dealerilor.

La deschiderea sedintei valutare de luni, un euro se tranzactiona cu 3,3500 - 3,3550 lei, fata de o cotatie de cumparare de 3,3550 lei vineri seara, insa cursul a coborat rapid sub 3,35 lei/euro, unde a ramas pe tot parcursul primei parti a zilei. In jurul orei 14, un euro se tranzactiona cu 3,3450 - 3,3470 lei. Principala cauza a intaririi leului este lipsa de lichiditate din piata monetara, considera dealerii.

"Sunt banci care nu au suficienti lei pentru rezervele minime obligatorii si au doua solutii: atrag bani la dobanzile mari din piata monetara sau vand valuta. Solutia a doua pare mai avantajoasa, pentru ca oricum leul este pe un trend de apreciere", a declarat dealerul Bancii Comericale Romane (BCR) Narcis Noaghea, pentru NewsIn.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat luni un curs oficial de 2,5188 lei/dolar, neatins din 21 noiembrie 2000. Luni, dolarul s-a depreciat 0,15% fata de vineri. Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat putin in prima parte a zilei, pana la cotatii de 1,3285 - 1,3286 dolari/euro, insa dupa deschiderea pietelor europene cursul a revenit la aproape 1,33 dolari/euro. In jurul orei 14, ora Romaniei, moneda americana era cotata la 1,3295 dolari/euro.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 12,31% pe an, fata de 10,56% la finalul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a urcat la 17,19% pe an, de la 12,75% pe an, cat era vineri. Dobanzile overnight au ajuns, luni dupa pranz, la 22-23% pe an, pe fondul lipsei mari de lichiditate din piata.

Bancile tranzactionau un euro la 3,3300 lei la finalul sedintei valutare de luni, iar aprecierea leului cu trei bani fata de nivelul de vineri seara s-a datorat nivelului ridicat al dobanzilor interbancare si vanzarilor de valuta din regiune, sustin bancherii.

Euro era cotat luni dimineata la 3,3500-3,3550 lei, in scadere cu aproape un ban fata de vineri seara, iar pana la sfarsitul sedintei valutare, leul s-a apreciat pe piata interbancara pana la 3,3270 lei/euro, nivel neatins din decembrie 2002. La inchiderea sedintei de tranzactionare, euro era cotat la 3,3300-3,3350 lei.

"Miscarea a fost la fel de ampla si in celelalte tari emergente. in Romania, e posibil ca nivelul ridicat al dobanzilor overnight (pentru depozitele cu scadenta la 24 ore - n.r.) sa fi atras cumpararile de lei. in Slovacia in schimb, unde moneda nationala s-a apreciat cu circa 3%, aprecierea a fost pusa pe seama reevaluarii coroanei slovace odata cu trecerea la sistemul ERM II (mecanismul cursului de schimb - n.r.) in vederea adoptarii euro", a spus, citat de NewsIn, analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila.

E posibil ca o parte din investitiile in dolari sa fi fost reorientate catre monedele din tarile emergente, a mai spus Hancila. Cursul oficial afisat luni de banca centrala, de 3,3477 lei/euro, reprezinta un maxim pentru moneda nationala din decembrie 2002 si marcheaza o depreciere a monedei europene cu 0,48% in raport cu leul fata de vineri, ca urmare a lipsei de lichiditate de pe piata monetara, potrivit dealerilor.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat, luni, un curs oficial de 2,5188 lei/dolar, cu 0,15% mai putin pentru un dolar fata de vineri, cand era de 2,5227 lei/dolar. Pe pietele internationale, moneda americana s-a mentinut la nivelul de tranzactionare atins saptamana trecuta, fiind tranzactionata luni intre 1,3279 si 1,3328 dolari/euro, iar in jurul orei 16:50, ora Romaniei, dolarul era cotat la 1,3293 dolari/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri