Piata asigurarilor auto are o valoare estimata la peste un miliard euro in 2007 si indemnizatiile platite in acest sector reprezinta peste 80% din totalul celor de pe segmentul asigurarilor generale.
Competitia acerba de pe piata romaneasca a asigurarilor auto a avut ca efect micsorarea tarifelor si ignorarea normelor de prudentialitate, iar asiguratorii au adus anul trecut bani pentru a mentine marja de solvabilitate, a declarat reprezentantul asiguratorilor, Cristian Constantinescu, potrivit NewsIn. Una din problemele de pe piata romaneasca a asigurarilor este prevalenta subscrierilor comerciale in dauna celor tehnice, intr-o piata aproape fara fransize, a spus Constantinescu.

Aportul de capital a fost anul trecut de 130 milioane euro, din care 90% a fost folosit mai degraba pentru mentinerea marjelor de solvabilitate si acoperirea pierderilor din anii anteriori, si mai putin pentru dezvoltare, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu.

Firmele de asigurari sunt tentate sa ceara cat mai putin pe asigurarile auto, ceea ce duce la scaderea profitului si inasprirea competitiei pe piata, au declarat specialistii din domeniu. In plus, majoritatea companiilor romanesti accepta sa vanda polite fara fransiza, sistem in care dauna este suportata partial si de asigurat.

Pe o piata care genereaza doua treimi (68%) din volumul afacerilor de asigurari generale in Romania, companiile de profil inregistreaza pierderi din cauza tarifelor mici si nejustificate. Competitia pe piata produselor, precum raspunderea civila auto (RCA) sau CASCO a dus la scaderea continua a profitului. RCA genereaza 28-29% din totalul veniturilor de pe pieta asigurarilor generale, iar CASCO - 38-39%.

La capitolul RCA, numarul proceselor de daune a crescut de la 150.000, in 2003, la peste 300.000, in 2006, a estimat Constantinescu. De asemenea, dauna medie a crescut de la 350 euro, in 2003, la peste 550 euro, in 2005. Pe de alta parte, volumul primelor medii nu a crescut atat de sustinut. Presedintele Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), Bogdan Andriescu, a declarat ca prima medie RCA a crescut de la 40 euro pe asigurat la circa 55-60 euro in 2006. Pe segmentul CASCO, nivelul daunei medii s-a dublat fata de 2002.

Nu se va putea obtine profit pe segmentul asigurarilor auto, daca nu se va face nimic, a declarat presedintele UNSAR. A existat o perioada in care profiturile din alte sectoare au putut sustine segmentul auto, a spus Constantinescu. Pierderile segmentului s-au accentuat in ultimii ani, de la 13 milioane euro, in 2004, la peste 30 milioane euro, in 2005.

Piata asigurarilor auto are o valoare estimata la peste un miliard euro in 2007 si indemnizatiile platite in acest sector reprezinta peste 80% din totalul celor de pe segmentul asigurarilor generale. In plus, daunalitatea creste mai rapid decat piata. Pe segmentul RCA, daunalitatea a crescut cu 34%, iar la CASCO cu 41%.

Cel putin ciudat este ca noi, care avem o piata cat de cat matura, nu ne concentram asupra daunelor, a spus Constantinescu. Una dintre problemele majore este data de subevaluarea rezervelor de dauna, insa presedintele UNSAR a precizat ca aceasta va fi unul dintre principalele obiective ale arbitrului asigurarilor.

Pentru eficientizarea pietei de asigurari auto din Romania, Constantinescu a propus revizuirea sistemelor de tarifare a politelor auto, in vederea corelarii riguroase cu riscurile asumate. In plus, el a mai cerut intarirea eforturilor de creare a unei comunitati puternice a asiguratorilor, introducerea sistemelor de solutionare eficienta a daunelor si contributia activa la finalizarea unei baze de date comune. Aceasta ar permite asiguratorilor sa poata evalua riscurile individuale pentru asigurarile auto.

Piata romanesca de asigurari a inregistrat, la nivel global, pierderi in anul 2006, dupa ce in 2005 profitul a fost de sub 1% din cifra totala de afaceri, din cauza competitiei si a investitiilor de capital, a declarat, in luna februarie Constantinescu. "In 2006 investitiile pentru recapitalizarea companiilor de asigurari au reprezentat 1% din totalul primelor brute subscrise la nivel de piata, iar cea mai mare parte din aceasta suma a fost destinata acoperirii datoriilor din trecut", a mai spus reprezentantul UNSAR.

Valoarea totala a primelor brute subscrise pe piata romaneasca a asigurarilor a fost in 2006 de 1,6 miliarde euro, in crestere cu 34% fata de 2005. Pe segmentul asigurarilor generale s-au subscris in 2006 prime brute de 1,3 miliarde euro, cu 40% mai mult decat in 2005, in timp ce la asigurarile de viata s-au inregistrat afaceri de 300 milioane euro, in crestere cu 13% fata de anul precedent.

In 2006, companiile de asigurari au platit despagubiri de peste 740 milioane euro, in crestere cu 43% fata de 2005, din care 700 milioane euro despagubiri la contracte de asigurari generale si 40 milioane euro la asigurari de viata. Rata medie a daunei pentru asigurarile generale a fost in 2006 de circa 65%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri