Banca Transilvania și-a redus cu 26% profitul în 2020. Creditele au crescut la 42 mld. lei

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a scăzut cu 21% anul trecut, la 1,45 mld. lei, în vreme ce profitul net al băncii a scăzut cu 26% la 1,19 mld. lei. Profitul operațional al băncii a crescut la 2,15 mld. lei.

Potrivit unui comunicat al băncii, instituția de credit a luat măsuri de eficientizare a costurilor fără să fie făcute restructurări şi în ciuda scăderii nivelului comisioanelor. Eficienţa operaţională, măsurată prin raportul cost/venit, s-a păastrat la un nivel de 45,3%.

“Am încheiat un an atipic, fără precedent şi suntem mulţumiţi de faptul că rezultatele noastre au depăşit previziunile conservatoare din bugetul iniţial. În 2020 am demonstrat din nou că ne-am adaptat şi că avem o echipă experimentată şi sudată, care poate face faţă inclusiv unui context atât de complicat. Cel mai important însă este că ne-am respectat promisiunile, că am contribuit atât la partea socială, cât şi la susţinerea companiilor locale şi a economiei în ansamblu. Pentru acest an suntem optimişti în privinţa BT, atenţi la trenduri, dar şi la oportunităţi care ar putea face sens. Ne menţinem angajamentul ferm de a contribui la relansarea mediului de afaceri”, a declarat Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania.

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 107,5 miliarde lei. Creditele au crescut până la 42,16 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 90,94 miliarde lei, din care 61,94 miliarde lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 29 miliarde lei, ale persoanelor juridice. Rezultatele pe 2020 consolidează capitalizarea Băncii Transilvania, ajungând la capitaluri proprii de 9,5 miliarde lei, +12% față de 2019. BT are aproape 70% capital românesc şi peste 34.000 de investitori direcţi persoane fizice.

Cifre și măsuri anunțate de BT anul trecut, în contextul COVID-19:

Citeste si:
Ce este AliasPay, serviciul local prin care poți plăti către un...
Ce este AliasPay, serviciul...
  • Peste 41.000 de persoane fizice şi companii au beneficiat de amânarea ratelor.
  • Peste 400.000 de carduri au fost scutite 3 luni de plata obligaţiei lunare datorită perioadei extinse de graţie.
  • Prin IMM Invest, program guvernamental în care a fost banca principală, BT a acordat 10.000 de finanţări, susţinând companii care înseamnă peste 70.000 de locuri de muncă mai ales în domeniile: comerț cu ridicata şi cu amănuntul, transport şi construcții.
  • BT a acordat 22.000 de împrumuturi noi, în valoare de 2,9 miliarde lei, pentru peste 9.500 de clienţi IMM & Micro.
  • Portofoliul creditelor IMM (conform definiției europene a IMM-urilor) a ajuns la 17,6 miliarde lei.
  • Peste 10.200 de români şi-au luat locuinţă cu ajutorul Băncii Transilvania, fiind creditați în 2020 cu aproximativ 2,5 miliarde lei.
  • Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 13,3 miliarde lei.
  • Peste 67.300 de credite de consum, în valoare de 2,4 miliarde lei au fost acordate anul trecut.
  • Soldul creditelor de consum ajunge la 10,8 miliarde lei.

Sursa foto: Banca Transilvania
Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri