Practic, caderea ING Bank de pe locul 4 pe 7 a fost cea mai zgomotoasa din topul bancilor dupa valoarea activelor la finele lui 2006.

"Ne-am concentrat pe dezvoltarea retelei de sucursale bancare pentru companii dar, mai ales, pe dezvoltarea retelei de retail banking si a ofertei de produse pentru populatie, asumandu-ne o scadere a profiturilor pe termen scurt", a spus directorul general al ING Bank Romania. "Bilantul bancii din 2006 reflecta volatilitatea pietei bancare din Romania", a adaugat Negritoiu.

Potrivit lui Negritoiu, nu este exclusa o reducere a profitului si pentru acest an luand in considerare dezvoltarea bancii programata pentru acest an si costurile generate de aceasta. In ceea ce priveste cota de piata, seful ING anticipeaza ca se va mentine in urmatorii ani intre 4% si 5 %.

ING Bank Romania este cea mai mare banca custode de pe piata romaneasca, detinand peste 70% din activele plasate in custodie de investitorii straini in Romania, a mentionat directorul general al institutiei. In plus, ING Bank este prima banca din Romania care ofera o gama completa de servicii bancare electronice (electronic banking).

Portofoliul de credite al ING a crescut anul trecut cu 38%, in timp ce depozitele au inregistrat o reducere de 24%. In 2006, aproximativ 14% din veniturile de 305 milioane lei ale sucursalei din Romania a grupului olandez ING au provenit din segmentul de retail, fata de mai putin de 10% in anul anterior.

Anul trecut, ING a fost aranjor principal pentru mai multe tranzactii importante, precum listarea la Bursa din Londra a companiei A&D Pharma. "Pentru acest an, deja avem un pipeline cu mai multe tranzactii. Ma astept la un apetit mai mare pentru oferte publice initiale", apreciaza Negritoiu.

Reteaua bancii s-a extins cu 32 de noi unitati in 2006, numarul total al acestora ajungand la 114. Numarul de sucursale care ofera servicii pentru companii a ajuns la 24, din care trei sunt in Bucuresti, iar pana la sfarsitul acestui an banca vrea sa mai deschida inca zece astfel de unitati.

Tot anul trecut, numarul total de conturi individuale deschise la ING Bank Romania a fost de 270.000. Banca s-a axat si in 2006 pe dezvoltarea retelei si pe extinderea ofertei de servicii prin introducerea de produse noi, precum cele de internet banking, credite pentru nevoi personale, credite ipotecare si asigurari generale, a spus presedintele diviziei de retail banking, Albert Roggemans.

Numarul de carduri emise de ING Bank Romania a crescut cu 50% pana la 300.000 la finalul anului trecut. Oficialii bancii au mentionat ca ING este prima banca din Romania complet compatibila cu tehnologia pentru carduri cu cip EMV (Europay, MasterCard si Visa).

De la 1 ianuarie, ING a intrat sub supravegherea bancii centrale olandeze, iar singurele reglementari ale Bancii Nationale a Romaniei pe care ING trebuie sa le indeplineasca se refera la rezervele minime obligatorii si la coeficientul de lichitatate, a afirmat Negritoiu.